Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 19 november 2010

23.000 bezoekers op Noordelijk Film Festival

De 32ste editie van het Noordelijk Film Festival heeft dit jaar 23.000 bezoekers getrokken. Film in Friesland, die het festival organiseert, maakte dit vrijdag bekend. Het Noordelijk Film Festival vond plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november 2010 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en twee zalen van bioscoop Cinema te Leeuwarden.

Het Noordelijk Film Festival verlegde met ingang van deze editie de inhoudelijke koers deels naar het noorden. Dit werd door het publiek gewaardeerd. De ruim veertig in het programma opgenomen speelfilms en documentaires uit Scandinavië, de Baltische Staten en de Benelux, scoorden over het algemeen hoog in de publieksenquête. Ook de vele andere films en documentaires werden over het algemeen beoordeeld met een (ruime) voldoende. Op het festival was een grote hoeveelheid filmmakers, regisseurs en acteurs aanwezig, inclusief Michelangelo Frammartino en Brillante Mendoza (beiden gelauwerd in Cannes), met wie het publiek na vertoning in gesprek kon. Tijdens het festival raakten achttien filmvoorstellingen uitverkocht, een voor het festival hoog aantal.

Mede door de hogere prijzen die filmdistributeurs filmfestivals opleggen, zag het Noordelijk Film Festival zich genoodzaakt om de toegangsprijzen te verhogen. Ook hadden dit jaar de passe-partouts voor het eerst de vorm van persoonlijke polsbandjes in plaats van pasjes met keycords. Naar aanleiding van signalen uit het publiek gaat de organisatie evalueren of het huidige toegangs- en prijsbeleid nog passend is voor de grootte en de aard van het festival.

Het Noordelijk Film Festival wenst een festival van ontmoeting te zijn; ontmoeting met filmmakers en filmliefhebbers en met nieuwe zienswijzen en invalshoeken. Het festival biedt de mogelijkheid kennis te maken met films die niet regulier in de filmhuizen of bioscopen te zien zijn. Een groot deel van de films was speciaal voor het festival geïmporteerd en voor het eerst in Nederland te zien en enkele films waren voor deze gelegenheid vertaald en Nederlands ondertiteld. Ook konden bezoekers andere aspecten van film ervaren zoals bijvoorbeeld bij de bijzondere vertoning van de filmklassieker J'Accuse! uit 1919, die live voorzien werd van een hedendaagse soundtrack met o.a. een cello en een iPhone.

Tijdens het festival sleepte Majesteit van Peter de Baan de Leeuwarder Courant Publieksprijs in de wacht. De film Tilva Rosh van de Servische Nikola Lezaic won de Matad'Or en de daar aan verbonden geldprijs van ¤ 10.000,-, beschikbaar gesteld door de Provincie Friesland. Majesteit is nu in Filmhuis Leeuwarden te zien.

/////

Noot voor de redactie,