Ingezonden persbericht


Gelderse SP wil onderzoek naar verkoop NUON

De Gelderse SP-fractie wil een onderzoek naar de verkoop van NUON. De Zuidelijke Rekenkamer heeft een onderzoek naar de verkoop van Essent door de provincies Noord-Brabant en Limburg gepubliceerd. Uit dit uiterst kritische rapport blijkt dat de provincies zich vooral op sleeptouw hebben laten nemen door het energiebedrijf en externe adviseurs.

De SP heeft al eerder het verzoek aan de Rekenkamer Oost-Nederland gedaan om de verkoop van NUON door de provincie Gelderland en Essent door de provincie Overijssel te onderzoeken. Het onderzoek in Brabant en Limburg wijst uit dat de provinciale politici op punten onjuist zijn ingelicht.

De SP krijgt allerlei signalen over de gang van zaken bij NUON sinds de verkoop aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Zij hebben zich diep in de schulden gestoken om de overname te kunnen betalen. Als gevolg van die schuldenberg snijdt het bedrijf nu in allerlei activiteiten. De zonnecelfabriek Helianthos wordt afgeknepen, en afspraken over de vergroening worden op de lange baan geschoven.

Alex MinkSP-statenlid Alex Mink: "de verkoop van NUON is het belangrijkste besluit van de provincie in decennia. De verkoop heeft miljarden euro's opgeleverd en de provincie Gelderland is daardoor de rijkste provincie van Nederland geworden. Alleen al daarom moet de verkoop zorgvuldig worden onderzocht".



Ingezonden persbericht