Presentatie boek 'De nieuwe kleren van de rechter'


'Achter de schermen van de rechtspraak' van Prof. Mr. Rinus Otte

NIEUWSPOORT, DEN HAAG, 20101102 -- Vrijdag 19 november 2010, 10.00 - 12.00 uur, Nieuwspoort. Op 19 november 2010 verschijnt bij Uitgeverij Boom Amsterdam een boek over de wijze waarop de strafrechtspraak georganiseerd is onder de titel 'De nieuwe kleren van de rechter. Achter de schermen van de rechtspraak.' De sprekers zijn Kees Schuyt, voormalig hoogleraar Sociologie en thans lid van de Raad van State, Fred Hammerstein, voormalig president Gerechtshof Arnhem thans lid van de Hoge Raad der Nederlanden, Frits Bolkestein, politicus, Folkert Jensma, journalist en voormalig hoofdredacteur van NRC en Rinus Otte, auteur van het boek.

Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
Vrijdag 19 november 2010
10.00 - 12.00 uur

Rinus Otte beschrijft in 'De nieuwe kleren van de rechter' een rechtssysteem dat stagneert door bureaucratie, organisatorische en personele problemen. Hij beschrijft van binnenuit openhartig de oorzaken waardoor de Nederlandse strafrechtspraak zich niet ontwikkelt overeenkomstig de bedoelingen van de wetgever en de minister van Justitie. Meerdere gerechten kunnen de grote hoeveelheid strafzaken niet tijdig verwerken. Dat ligt volgens Otte niet zozeer aan het overheidsbeleid of aan de Raad voor de rechtspraak maar vooral aan de organisatie van de gerechten, waardoor de bureaucratie teveel hoogtij viert en soms keuzes worden gemaakt die niet leiden tot oplossing van de problemen.

De mentaliteit van veel strafrechters helpt ook niet mee. Dat deel van de strafrechters heeft de neiging zichzelf op een voetstuk te plaatsen en een mooi geformuleerde beslissing belangrijker te vinden dan de rationele en vlotte afwikkeling van relatief eenvoudige zaken en problemen. Ze hebben moeite met het accepteren van leiding, met planningen en werkroosters en met een veranderende samenleving. De teneur van het boek is dat de strafrechtspraak meer gebaat is bij strafrechters die de hand in eigen boezem steken en minder kopschuw zijn voor externe ontwikkelingen.

Prof. mr. Rinus Otte is vice-president van het Gerechtshof Arnhem en hoogleraar in de Organisatie van de rechtspleging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor was hij bestuurder van een strafsector, hoogleraar in een ander rechtsgebied, voorzitter van verschillende juridische commissies en raadadviseur op het ministerie van Justitie.





Ingezonden persbericht