Installatie van architect Wim Kol als ingang naar werk Laurien Rencken


NIJMEGEN, 20101110 -- Als kunstenares Laurien Renckens en architect Wim Kol zich verdiepen in elkaars werkprocessen raken zij zo geïnspireerd dat een expositie volgt, op 19, 20 en 21 november a.s. De basis is een loods aan de Hatertseweg 23 te Nijmegen. De ingang tot de nieuwste werken van Laurien Renckens is een installatie van architect Wim Kol. Het is een uitnodiging om op een geheel eigen wijze te kijken naar abstracte kunst.

Toen Wim Kol de gelegenheid kreeg om in de inspirerende ruimte zijn koepel te bouwen zag kunstenares Laurien Renckens de mogelijkheid om deze, bijna 4 meter hoge, koepel te gebruiken als object voor haar expositie. De koepel, ook wel dome genoemd door de Amerikanen, verbeeldt de relatie Aarde-Kosmos; de voor de mens geruststellende aanwezigheid van de Aarde en het uitdagende van de Kosmos. Deze twee emoties, geruststelling en uitdaging, komen samen in een gebouw.
Wim Kol is geinspireerd door de dome-konstrukties van Buckminster Fuller en de Deense architect Olafur Eliasson.
De ingetogen schilderijen van Laurien Renckens ontstaan niet vanuit een vooropgezet idee; ze hebben geen onderwerp en vertellen geen verhaal, maar doen veel meer iets met de kijker, maar alleen als je stopt met zoeken naar die betekenis of verhaal. "Het gaat bij mijn werk veel meer om een poging het onbedoelde te laten verschijnen door de onuitputtelijke mogelijkheden die ontstaan wanneer je niet iets schildert. De essentie van mijn werk is juist die ontmoeting, een zintuiglijke ervaring waarbij je vooral niet denkt dat je het werk hebt gezien". Dat vraagt zowel van de maker als van de kijker enige tijd. Net zoals bij de koepel van Wim Kol, ontstaat er een beweging; het onbedoelde kan verschijnen.
De expositie is een uitnodiging om, met deze boeiende creatieprocessen, de kijker te verrassen.......





Ingezonden persbericht