Ingezonden persbericht


Schijnheilig heropent met Weerzin en Shadowfestival

Amsterdam 19 november 2010

Nu de ontruimingsdreiging met het falen van de absurde anti-kraakwet voorlopig van de baan lijkt, heropende Schijnheilig gisteren avond trots haar deuren voor twee bijzondere evenementen. Zo vond er een aflevering van het maandelijkse performance-podium De Weerzin plaats. Daarnaast heeft het sinds 2009 dakloze Shadow-Festival de komende anderhalve week onderdak gevonden in Schijnheilig. Gisteravond de grote aftrap met twee bijzondere films.

De eigenwijze tegenhanger van het IDFA heeft haar activiteiten in 2009 gestaakt. Collectief Schijnheilig laat het er niet bij zitten en brengt dit jaar daarom haar eigen versie. In een periode waarin cultuur sterker dan ooit onder druk staat, acht Schijnheilig het van het grootste belang zich, als sociaal-cultureel centrum in een kraaksituatie, stevig en scherp te manifesteren.

Vanaf half negen kon men gisteren kijken naar Le sang et des bêtes, een film van G. Franju uit 1949 waarin op even bloederige als poëtische wijze de slachthuizen van Parijs in beeld worden gebracht. Daarna werd Eux et Moi van S. Breton uit 2002 getoond, een registratie van het langdurige verblijf van de filmmaker in een dorp in Nieuw Guinea. De rest van het programma zal in de loop van de komende dagen op www.schijnheilig.org verschijnen. Op vrijdag 19, maandag 22, dinsdag 23, donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 november zal steeds om half negen 's avonds genoten kunnen worden van onbekende als uitzonderlijke en betoverende documentaires.

In een stad en land waar momenteel luidkeels wanhopig om cultuur geschreeuwd wordt, doet ook Schijnheilig de komende weken een flinke duit in de zak. Om andermaal te bewijzen dat cultuur van belang is en dat kraken van belang is. Iedereen is welkom, zelfs leegstandburgemeester Van der Laan. In de hoop dat hij niet alleen juridisch, maar ook politiek tot inkeer zal komen.


Noot voor redacties