Ingezonden persbericht


Den Haag, 19 november 2010

'Het kennisvat van de volkshuisvesting'
Hugo Priemus gelauwerd met Hudig-penning

Prof. dr. Hugo Priemus is op 18 november 2010 onderscheiden met de Hudig-penning vanwege zijn grote bijdrage aan de volkshuisvesting en de ruimtelijke ontwikkeling. Het bestuur van de Hudig-penning roemt zijn werk op het snijvlak van onderzoek, praktijk en beleid. 'Zijn sterke analyses kan hij in een volstrekt eigen stijl glashelder voor het voetlicht brengen. Met zijn enorme expertise en onderzoekservaring kan hij als geen ander een empirische basis geven aan beleid. Zijn optredens in kamercommissies, adviescommissies en -raden zijn talrijk en worden hoog gewaardeerd', aldus het bestuur.

Hugo Priemus ontving de penning tijdens de Nirov Dag van de Ruimte uit handen van prof. ir. Joost Schrijnen van het Hudig-stichtingsbestuur. Schrijnen karakteriseerde Hugo Priemus als 'het kennisvat van de volkshuisvesting, de documentatiemachine voor het parlement en een dienstbare cijferaar van de stedelijke vernieuwing'. Ook zijn bijdrage aan de institutionele verankering van het vak werd aangestipt. Zo was Priemus initiatiefnemer van het Onderzoeksinstituut OTB dat in 1985 van start ging en dat, onder zijn bijna twintigjarige leiding, tot over de landsgrenzen bekend is geworden.

Maatschappelijk relevant onderzoek
Hugo Priemus is een van de belangrijkste initiatiefnemers van het European Network for Housing Research, opgericht in 1988, waarbij inmiddels 100 instituten uit een groot aantal landen zijn aangesloten. Priemus 'perceptie van wetenschappelijk onderzoek heeft een grote impact gehad op het politieke en maatschappelijke debat: hij is altijd een voorstander geweest van maatschappelijk relevant academisch onderzoek en heeft, onder meer via het OTB, een belangrijke bijdrage geleverd aan het dichter bij elkaar brengen van praktijkgericht en fundamenteel onderzoek.

Levensloop gepubliceerd
Tegelijk met de penning werd het eerste exemplaar van een publicatie over het werk van Hugo Priemus uitgereikt. Deze publicatie schetst een levensloop, op basis van autobiografische notities van Priemus zelf en interviews met mensen met wie hij samenwerkte, zoals Pieter Winsemius, Adri Duivesteijn en Klaas de Vries. Deze publicatie en een volledige bibliografie van de wetenschappelijke output van Hugo Priemus tussen 1963 en 2010 zijn ontsloten via www.nirov.nl/hugopriemus

Over de Hudig-penning
De Hudig-penning is in 1934 ingesteld ter nagedachtenis aan één der voormannen van de volkshuisvesting en stedenbouw in Nederland, de progressieve liberaal mr. D. Hudig. Het Nirov voert het secretariaat van de Mr. D. Hudig-stichting. Deze stichting wil de belangen van de volkshuisvesting en de stedebouw bevorderen, door het periodiek verlenen van de Hudig-penning aan een persoon die zich op het gebied van de volkshuisvesting of stedebouw op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt.

De Hudig-penning is sinds 1935 twaalf keer eerder uitgereikt, de laatste keer 2007 aan stedebouwkundige prof. Riek Bakker.