Ingezonden persbericht



Van Dalen vraagt om actie bij schending mensenrechten Pakistan

Europarlementariër Peter van Dalen vraagt bij de Europese Commissie aandacht voor twee zaken van schending van mensenrechten in Pakistan. De eerste zaak gaat om discriminatie van meisjes in door de EU gesubsidieerd onderwijs. De tweede zaak gaat om de ter dood veroordeling van Asia Bibi. Van Dalen: ,,Bij beide zaken verwacht ik niet alleen veroordeling door de EU, maar ook concrete actie."

De Europese Unie ondersteunt al decennialang op verschillende manieren Pakistan, onder andere met financiële hulp. In de periode 2002-2006 is voor 59 miljoen euro aan onderwijsondersteuning is uitgegeven. Ook in de periode 2007-2013 blijft dit één van de twee belangrijkste sectoren voor ondersteuning. In maart 2009 is in het noorden van Pakistan sharia-wetgeving ingevoerd. Dit ging gepaard met een toename van discriminatie op scholen, vooral voor meisjes.

Van Dalen wil van de Commissie weten of deze zich bewust is van de veranderde situatie: ,,Weet de Commissie van deze discriminatie en is ze zich bewust van de inhoud van het onderwijsmateriaal dat in Pakistan wordt gebruikt, waarmee racisme, discriminatie en haat wordt bevorderd tegen religieuze minderheden en vrouwen?" De Europarlementariër vraagt zich af of de EU nog langer financiële ondersteuning aan het Pakistaanse onderwijs moet geven.

Doodstraf

Op 8 november 2010 is voor de eerste keer in de Pakistaanse geschiedenis een christelijke Pakistaanse vrouw veroordeeld tot doodstraf door ophanging wegens het schenden van de blasfemie wetgeving welke het lasteren van de islam, de Koran en Mohammed strafbaar stelt.

EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton veroordeelde de veroordeling tot doodstraf van Asia Noreen (ook bekend als Asia Bibi) op 12 november, waarbij ze haar hoop uitsprak dat deze veroordeling, net als alle soortgelijke, snel door de hoge raad zal worden vernietigd. Van Dalen vindt dit niet genoeg. ,,Ik wil dat Lady Ashton actie onderneemt. Ik vraag haar daarom wat ze in dit specifieke geval, en tegen het schenden van mensenrechten in Pakistan in het algemeen, gaat ondernemen."