Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 19-11-2010

OVERSPELIGE BUREN, VOLWASSEN POPFOTOGRAFIE EN TRANSSYLVAANSE ARISTOCRATIE

Opium op Radio 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt morgenmiddag, zoals altijd, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Gedurende deze hele uitzending is er aandacht voor de manifestatie "Nederland Schreeuwt om Cultuur", met bijdrages van verslaggevers Botte Jellema en Jeroen Wielaert. Tussen 14.30 uur en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

"De Eetclub" gaat volgende week in roulatie. Het is de inmiddels vijfde speelfilm van Robert Jan Westdijk. Andere films van hem zijn "Zusje", "Phileine zegt sorry" en "Het Echte leven". Het verhaal, gebaseerd op de thriller van Saskia Noort, vertelt over een club mensen die de uiterlijke schijn van hun succesvolle levens willen ophouden en het succes en geluk tegen elke prijs zullen verdedigen. Hoofdrollen worden vertolkt door Bracha van Doesburg en Thom Hoffman.

Elke week is er livemuziek en deze keer is het de eer aan Bertolf. Zijn tweede album "Snakes & Ladders" is gedurfder dan zijn eerste album maar hij is wederom duidelijk geïnspireerd door Britse grootheden zoals The Beatles, Keane en Coldplay.

De popfotografie stond nog in de kinderschoenen toen fotograaf Kees Tabak punkbands met de camera begon vast te leggen eind jaren '70. In de loop van de jaren '80 kreeg Tabak alle grote sterren voor zijn lens, onder andere Blondie, Prince en Madonna. Ook fotografeerde Tabak nationale popacts als Herman Brood, Doe Maar en Golden Earring. Inmiddels heeft Tabak 30 jaar popfotografie vastgelegd in het boek "No More Heroes". Ook te gast is schrijver Jaap Scholten, al jaren woonachtig in Hongarije. Hij raakte geboeid door de eens zo aanzienlijke Transsylvaanse aristocratie die de verschrikkingen van het communisme overleefden. Overdag werkte men in steengroeven, metaalfabrieken en timmerwerkplaatsen maar 's avonds kwam men heimelijk bij elkaar om oude etiquette en rituelen in stand te houden. Aristocratie werd een symbool van onverzettelijkheid. Scholten spreekt in het nieuwe reportageprogramma 'Oostwaarts' met de nazaten van deze aristocraten en schreef er vervolgens een boek over, getiteld "Kameraad Baron". In de rubriek "De 80 seconden van..." dichteres Maartje Smits. Theater recensente Rinske Wels bespreekt voor Opium actuele voorstellingen op het gebied van de kleinkunst en niet te vergeten De Virtuele Vitrine van moderedactrice Milou van Rossum in het kader van AVRO's modemaand. Onder de noemer "Kunst in de Knel" besteedt de AVRO deze weken aandacht aan de aangekondigde bezuinigingen op het gebied van kunst en cultuur. Deze keer een column van Wim Wentzel, directeur van het culturele jongerenproject "Bekijk 't.” Opium Radio, zaterdag 20 novemver om 14:30 op Radio 1

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl

---



Ingezonden persbericht