Gemeente Heerde

Arnhem, 17 november 2010

Noord-Veluwe stimuleert sporten voor mensen met een beperking

Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten slaan de handen ineen om mensen met een beperking te stimuleren om meer te bewegen en te sporten. Het doel is om mensen met een beperking vanuit het credo: 'gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig', zoveel mogelijk mee te laten doen aan bestaande sportmogelijkheden, eventueel met een aanpassing.

Een aan te stellen regiocoördinator 'leefstijl project aangepast bewegen' gaat samen met hen op zoek naar een sport om te bewegen, te ontspannen, anderen te ontmoeten en aan de gezondheid te werken. Voor mensen met een handicap is het vaak moeilijker om een geschikte beweegactiviteit te bieden, terwijl het voor hen net zo waardevol is. Door een gezamenlijke aanpak in de regio en de inzet van een regionale sportcoördinator kan de sport- en beweegachterstand onder de groep mensen met een handicap weggewerkt worden.

De regiocoördinator richt zich daarbij niet alleen op mensen met een lichamelijke handicap, maar ook op mensen met een verstandelijke, meervoudige, auditieve of visuele handicap en op mensen met een chronische aandoening. De regiocoördinator biedt tevens ondersteuning aan sportaanbieders om tot een eventueel nieuw, aangepast aanbod te komen, zodat hun sport geschikt wordt voor mensen met een beperking.

Voor kinderen van 6 tot 23 jaar is speciale aandacht met het project 'Kies je aangepaste sport'. Hierbij kunnen kinderen kennismaken met het bestaande sportaanbod in hun omgeving. Via een cursusboekje, websites en lokale kranten worden zij op de hoogte gebracht van de sportmogelijkheden bij hun in de buurt.

Door de inzet van een regionale sportcoördinator kan Noord-Veluwe nog meer in beweging gezet worden. Deze sportcoördinator wordt mede mogelijk gemaakt door de Gelderse Sport Federatie, MEE Veluwe, de provincie Gelderland en de deelnemende RNV gemeenten.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,

Gemeente Heerde