Amsterdam Airport Schiphol

Start uitbreiding Terminal 4 op John F Kennedy Airport New York

Vandaag is op John F. Kennedy International Airport in New York het officiële startsein gegeven voor de bouw van de uitbreiding van Terminal 4. Dit gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Jos Nijhuis, President & CEO van Schiphol Group, Richard Anderson, CEO van Delta Air Lines en Chris Ward, Executive Director van de Port Authority van New York en New Jersey.

De uitbreiding van Terminal 4 bestaat uit negen nieuwe internationale gates, extra ruimte voor bagage, douane en faciliteiten voor grensbewaking. De eerste fase van de uitbreiding wordt naar verwachting in 2013 opgeleverd. Delta Airlines wordt met de uitbreiding de grootste klant van Terminal 4.

"Met de start van de bouw voegen we de daad bij het woord en laten we zien dat we geloven in dit project. We zijn ook bijzonder trots op de samenwerking in dit project met Delta, een vooraanstaand lid van het SkyTeam. Door de verbeteringen die met deze uitbreiding worden aangebracht kunnen we onze klanten van Terminal 4 nog beter van dienst zijn", vertelt Jos Nijhuis. "Dankzij deze uitbreiding zal Delta samen met haar partner Air France-KLM het Noord-Atlantische netwerk nog verder versterken via de luchthavens van Amsterdam, Parijs en New York. Onze toegevoegde waarde als toonaangevend luchthavenexploitant is dat wij zorgen voor een perfect samenspel van de processen die nodig zijn voor een reiservaring van wereldklasse en voor een flexibele en kosteneffectieve dienstverlening aan onze luchtvaartmaatschappijen."

"We hebben hier jaren naartoe gewerkt en zijn dan ook erg enthousiast dat we Terminal 4 kunnen gaan uitbreiden. Het project maakt deel uit van een aantal grootschalige investeringen die we doen in New York en zal de komende decennia een enorme meerwaarde opleveren voor onze klanten en werknemers," aldus de CEO van Delta, Richard Anderson. "De uitgebreide hub-terminal zal modern comfort bieden en tegemoet komen aan de behoeften van de meest competitieve en grootste luchtvervoersmarkt ter wereld."

Financiering

De uitbreiding van Terminal 4 behelst een investering van 1,2 miljard dollar. Dit bedrag wordt door de Port Authority van New York via uitgifte van obligaties gefinancierd.

JFKIAT

JFK International Air Terminal LLC (JFKIAT), de exploitant van Terminal 4, is de enige private non-airline terminalexploitant op JFK. JFKIAT is een 100% dochtermaatschappij van Schiphol USA, een vennootschap van Schiphol Group.

Delta Airlines

Delta Airlines is lid en medeoprichter van de wereldwijde SkyTeam-alliantie (met onder meer Air France-KLM en Alitalia), de grootste transatlantische joint venture binnen de luchtvaartsector. Samen met haar partners wereldwijd biedt Delta meer dan 13.000 dagelijkse vluchten vanuit haar hubs in Amsterdam, Atlanta, Cincinnati, Detroit, Memphis, Minneapolis-St. Paul, New York-JFK, Parijs-Charles de Gaulle, Salt Lake City en Tokyo-Narita. Delta, waarvan het hoofdkantoor in Atlanta (VS) is gevestigd, heeft ruim 70.000 werknemers over de hele wereld en een vloot van meer dan 700 vliegtuigen.

Feiten en cijfers over JFK Terminal 4
* Terminal 4 op John F. Kennedy International Airport (JFK) is een van de grootste luchthaventerminals van Noord-Amerika. Deze terminal bedient bijna 40 internationale en binnenlandse vervoerders en jaarlijks reizen ruim 9,5 miljoen passagiers via deze terminal. * JFK International Air Terminal LLC (JFKIAT), de exploitant van Terminal 4, is de enige private non-airline terminalexploitant op JFK. * Het in 1996 opgerichte JFKIAT is de eerste private non-airline onderneming die door de luchthavenautoriteiten van New York en New Jersey geselecteerd is om een terminal op JFK te ontwikkelen, bouwen en exploiteren. * De terminal is in mei 2001 geopend, na een 1,4 miljard dollar kostende renovatie waarbij de voormalige aankomsthal voor internationale vluchten omgebouwd is tot een moderne, efficiënte terminal. * Met een oppervlakte van zo'n 150.000 m2 is Terminal 4 een van de grootste terminals op JFK. Terminal 4 beschikt op dit moment over 16 gates die door 20 aviobruggen worden bediend. * Tot de luchtvaartmaatschappijen die momenteel gebruik maken van Terminal 4 behoren onder meer Delta, Aer Lingus, KLM, El Al, Virgin Atlantic en Virgin America.



Amsterdam Airport Schiphol