Ingezonden persbericht



Nieuwe Raad GO!

De verkiezingen van de nieuwe Raad GO! voor de periode 2011-2014 zijn net afgesloten. Tien leden werden rechtstreeks verkozen, vijf leden werden aangewezen door de Vlaamse universiteiten met een pedagogische faculteit en door de Vlaamse Autonome Hogescholen.

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wordt op drie niveaus bestuurd: de school (lokaal niveau), de scholengroep (mesoniveau) en de Raad GO! (centraal niveau in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap).

De Raad GO! treedt op als de centrale inrichtende macht en waarborgt de vrije schoolkeuze in Vlaanderen en Brussel. De 28 scholengroepen vormen de inrichtende macht op het regionale niveau voor de scholen en instellingen van het GO! Samen met de afgevaardigd bestuurder bepaalt de Raad GO! het strategisch beleid van het net. Hij initieert en bewaakt het pedagogisch project, legt de strategische lijnen vast, vertegenwoordigt het net en treedt op als bouwheer. De Raad bewaakt ook de kwaliteitszorg en ondersteunt scholen en scholengroepen in hun organisatorische en pedagogische taken.

Het mandaat van de vijftien raadsleden duurt vier jaar. De nieuw samengestelde Raad treedt in werking op 1 januari 2011 en zal zijn bevoegdheden uitoefenen tot 31 december 2014.

Verkiezingen
Tien Raadsleden werden rechtstreeks verkozen door de plaatselijke schoolraden: 5 door personeelsleden en directeurs en 5 door ouders en gecoöpteerde leden. De overige vijf Raadsleden werden aangewezen door Vlaamse universiteiten met een pedagogische faculteit (drie) en door de Vlaamse Autonome Hogescholen samen (twee).

Nieuwe samenstelling
De nieuwe Raad GO! is als volgt samengesteld (in alfabetische volgorde). Op de eerste bijeenkomst (januari 2011) zullen de leden samen een voorzitter kiezen.

Eddy Baldewijns, oud-minister van Onderwijs, is sinds 1 januari 2009 voorzitter van de huidige raad. Tijdens zijn politieke loopbaan was hij actief in de onderwijscommissies van de Kamer en het Vlaams Parlement. Hij nam actief deel aan de besprekingen over de Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs en onderhandelde mee over de eerste Gehechtheidsverklaring en Neutraliteitsverklaring. "Ik wil graag bijdragen tot de bloei van het GO! in Vlaanderen, tot de GO! school die respect, verdraagzaamheid, gelijkheid, openheid en solidariteit als basiswaarden onderschrijft en waar elk kind, hoe uniek ook, gelijke kansen krijgt."

Sofie Christiaens is fulltime leerkracht Frans 2de en 3de graad aan het KTA Aalst (Handelsschool) en al sinds 1 januari 2003 lid van de Raad. "Als enige verkozen leerkracht in de Raad wil ik aandacht vragen voor de verschillende praktische en pedagogische aspecten van het lerarenberoep en me inzetten voor de belangen van het uitvoerende onderwijsveld. Dagelijks sta ik in het veld en hoor ik de problemen en vragen waar leerkrachten en directeurs mee geconfronteerd worden. Ik probeer hier tijdens mijn mandaat steeds een antwoord op te zoeken."

André De Fré is een nieuwkomer in de Raad. Hij was specialist methodescholen voor de pedagogische begeleidingsdienst en richtte het Netwerk van directeurs van methodescholen op. "Ik wil als lid van de Raad het GO! steviger op de kaart zetten van het onderwijslandschap. Ik wil onze sterktes, namelijk de pedagogische kwaliteit van het net, de inzet om met alle kinderen zoveel mogelijk te bereiken en de wil om ouders echt te betrekken meer naar buiten brengen."

Paul De Knop is sinds 2008 rector van de Vrije Universiteit Brussel. Voordien was hij gedurende meerdere jaren voorzitter van de Raad GO! Hij kent de Raad van binnenuit. "Kwaliteitsvol onderwijs in een kindvriendelijke omgeving is mijn streefdoel. Het GO! verdient scholen waar het goed is om te leren, om te werken, om te sporten en van cultuur te genieten. Vertrouwen, creativiteit, ambitie en kwaliteit moeten er de toon zetten, daar wil ik mij blijvend voor inzetten."

Geert De Soete is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en decaan van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij zetelt sinds 2003 in de Raad. "Ik ben erg geïnteresseerd om mijn engagement in de Raad voort te zetten omdat ik geloof dat de komende jaren niet eenvoudig zullen zijn voor het GO! In tijden van besparingen is het belangrijk om de juiste keuzes te maken om scholen op weg te helpen naar 2020".

Willy Dewulf is gewezen algemeen directeur van de GO! scholengroep Mandel en Leie GO!. "Voor mij primeren de ontwikkelingskansen van de leerlingen in de breedste zin van het woord. Een effectief personeelsbeleid en minder beperkingen in de ontplooiingsmogelijkheden voor leerlingen zijn mijn prioritaire doelstellingen voor het toekomstig beleid."

Martine Doumen coördineert sinds 2010 de kwaliteitszorg van de opleiding Sociaal werk aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Ze was ondervoorzitter van de Raad sinds 2003. "Ik wil een steentje bijdragen om het onderwijs te steunen en een nieuw elan te geven. Ik wil mee een rol spelen in de uitbouw van GO! 2020 en het uitdragen van het gedachtegoed van het GO!".

Filip Giraldo, adjunct-directeur van het KA Etterbeek, is al lid van de Raad sinds 1 januari 2003. "Ik wil het GO! verder blijven promoten en uitbouwen en de poortwachter zijn van onze onwrikbare waarden en waardevol pedagogisch project. Waar ik me vooral voor wil inzetten is het verder uitbouwen van GO! ouders en participatie in het GO!, kinderopvang en diversiteit".

Marlies Lacante is hoofddocent aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Ze is actief in het onderwijsonderzoek, doceert binnen de academische lerarenopleiding en is ook actief op het gebied van statistiek en onderzoeksmethodologie. Daarnaast is ze ook betrokken bij ontwikkelingssamenwerkingsprojecten. "Ik wil via de Raad graag werken aan 'goed' onderwijs voor iedereen, onderwijs aangepast aan de sterktes en zwakten van ieder kind. Het bewerkstelligen van een gelijke maatschappelijke waardering voor iedere onderwijsvorm, voor elke studierichting, is een andere belangrijke drijfveer".

Jan Michielsen, gewezen algemeen directeur van de GO! scholengroep Kempen, is de tweede nieuwkomer. is "Het onderwijs in het GO! zo organiseren dat alles op het juiste niveau (lokaal, regionaal en centraal niveau) geregeld wordt is een blijvende uitdaging. Vernieuwingen op een doordachte wijze invoeren en inspelen op een voortdurend wijzigende context; dat willen we doen via de strategische doelstellingen tot 2020."

Freddy Moreels is de derde nieuwkomer. Hij werkt als technisch adviseur-coördinator in de GO! scholengroep Kempen en is voorzitter van de GO! personeelsvereniging TaGo vzw. "Mijn focus ligt op de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven, werkplekleren en het bevorderen van ondernemerschap en ondernemingszin in het onderwijs."

Luc Van de Velde is een nieuwkomer in de Raad. Hij is algemeen directeur van de Erasmushogeschool in Brussel sinds 2007. Van de Velde is historicus (VUB) van opleiding. Van de Velde kan een beroep doen op een goed uitgebouwd netwerk, heeft ervaring inzake onderwijsbeleid, onderwijsorganisatie, kwaliteitszorg en internationalisering én heeft een duidelijke visie op de ontwikkeling van het (hoger) onderwijs in Vlaanderen, en Brussel in het bijzonder. "Met een frisse blik en een sterk engagement denk ik een bijdrage te kunnen leveren aan het GO! en mijn ervaring aan te wenden om de Raad te versterken. In het Vlaanderen van vandaag geloof ik sterk in de maatschappelijke opdracht en noodzaak van het GO!"

Frans Van Gheem, gewezen algemeen directeur van Scholengroep AGORA, is lid van de Raad sinds 1 januari 2003. "Ik wil verder werken aan de samenwerking en communicatie tussen de drie bestuursniveaus van het GO!. De volgende vier jaar staan ons opnieuw heel wat uitdagingen te wachten zoals de afronding van het debat over de levensbeschouwelijke kentekens en de hervorming van het secundair onderwijs."

George Vansweevelt, gewezen algemeen secretaris van het ACOD Onderwijs, engageert zich voor het onderwijs in het algemeen en het GO! in het bijzonder. Momenteel is hij namens de Raad GO! ondervoorzitter van de raad van bestuur van de Xioshogeschool Limburg. Hij is lid (en ondervoorzitter) van de Raad GO! sinds 1 januari 2003. "Ik wil me blijven inzetten om een actief pluralistisch onderwijs te bewerkstelligen, te versterken en te ontwikkelen. Personeel, financiën, infrastructuur en vooral uitstraling en uitbouw van een kwalitatief hoogstaand GO! blijven mijn bijzondere aandachtspunten."

Arlette Verkruyssen is adviseur Algemeen Beleid bij het kabinet van minister Jean-Luc Vanraes, bevoegd voor Financiën, Begroting en Externe betrekkingen en informatica in de Brusselse hoofdstedelijke regering. "Ik wil mij via de Raad inzetten voor het onderwijs in Vlaanderen en Brussel. De complexe Brusselse samenleving vereist een aangepaste pedagogische omkadering die rekening houdt met meertaligheid en met een grootstedelijke achtergrond. Ook voor schoolgebouwen wil ik meer aandacht vragen."

Plaatsvervangers (volgorde van vervanging)
Voor de eerste geleding: Ludo Abicht, Danny Depaepe, Noël Devos

Voor de tweede geleding: Fredy Degrendel, Isabelle Janssens, Jelle De Boos, Joris Hoeree, Freddy Baeke, August Lambreghts