Gemeente Rotterdam





2010 | 47

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 20 tot en met 28 november 2010

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder Schrijer bij prijsuitreiking Enterprize Contest

Op zaterdagavond 20 november wordt het Rotterdamse ondernemerstalent van 2010 gekozen

in YourSpace, Kruiskade 9. De avond staat in het teken van de beste jonge ondernemers in Rotterdam. Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) deelt de cheques namens de gemeente uit aan de publiekswinnaar en jurywinnaar. The Enterprize Contest is een wedstrijd voor jonge Rotterdammers met een ondernemersidee. De winnaar van de Contest maakt een vliegende start met een jaar lang gratis bedrijfsruimte, een opstartbedrag van ¤ 2.0000, -, een bedrijfscoach of een microkrediet van maximaal ¤ 20.000, -. Het publiek heeft ook een belangrijk

aandeel in de uitslag van de wedstrijd, zij hebben op www.theenterprize.nl gestemd

op hun favoriete deelnemer. De publiekswinnaar ontvangt een stimuleringsprijs van ¤ 1.000, - en een bedrijfscoach.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Amy Verkerke, 06 - 1292 3881)

Wethouder De Jonge brengt bezoek aan SPCOHS

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) brengt op maandag 22 november om 14.30 uur een bezoek aan de Stichting Protestants-christelijk Onderwijs Hillegersberg-Schiebroek aan de Hilleniussingel 23 in Rotterdam. De SPCOHS is het bevoegd gezag van De Emmaschool, De Goede Herderschool, De Heijbergschool en De Hildegaertschool. De vier scholen werken op tal van gebieden intensief met elkaar samen. In het bestuur van de stichting zitten ouders van leerlingen van de vier scholen. Naast een bezoek aan De Emmaschool spreekt de wethouder met de directie van de SPCOHS over de ontwikkelingen in het Rotterdams onderwijs.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Van Huffelen spreekt bij netwerksymposium AIDA

Wethouder Alexandra van Huffelen (o.a. duurzaamheid) spreekt op dinsdag 23 november om 17.15 uur bij het AIDA netwerksymposium over de duurzame ambities van Rotterdam. Thema van het symposium: de kansen en mogelijkheden voor een duurzame toekomst. AIDA is een netwerkorganisatie van Hogeschool Rotterdam, TU Delf en de EUR. Studenten van verschillende achtergronden en opleidingen werken vanuit locatie Pannekoekstraat 100 in een ateliersetting aan lokale en regionale duurzaamheidsvraagstukken. Dit doen zij voor de AIDA participanten maar ook voor bedrijven, instellingen en diverse overheden. De projecten zijn divers, van concrete onderzoeken tot aan visievorming en instrumentontwikkeling en hebben veelal de vorm van een stage of afstudeeropdracht. Wethouder van Huffelen spreekt. Het netwerksymposium wordt gehouden in Your Space (Kruiskade 9).

(Voor meer informatie: Karin Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 21)

Burgemeester Aboutaleb vergadert met stuurgroep Veilig in de Tarwewijk

Op dinsdag 23 november vergadert de stuurgroep Veilig voor de vierde keer in het openbaar in de Tarwewijk. Iedere dinsdag vergadert burgemeester Aboutaleb over de veiligheid in de stad. Dat doet hij samen met de korpschef en de hoofdofficier van Justitie. Ook wethouders vergaderen mee. Enkele keren per jaar vergadert de stuurgroep op locatie om van bewoners en ondernemers zelf te horen hoe zij over de veiligheid denken. In de Tarwewijk geven onder andere stadsmarinier Michiel van der Pols en Rob Switser (wijkteamchef Tarwewijk) een presentatie over de veiligheidsaanpak in de wijk. Gebiedsmanager Piet van Namen gaat in op de fysieke en sociale aanpak. De bewonersorganisatie OvdB geeft een presentatie over het zogenoemde Luister-en-Doe-programma. Tijdens de stuurgroep is er voor bewoners volop gelegenheid om te vertellen hoe zij over de veiligheid denken. De vergadering in de Tarwewijk vindt plaats in het buurthuis aan de Wolphaertsbocht 500. De vergadering duurt van 18.00 tot 20.00 uur.

(Voor meer informatie: Carolien van Eykelen, directie Veiligheid, 06 - 2291 8247)

Wethouder Laan bezoekt Talmaschool

Wethouder Antoinette Laan (sport, recreatie, kunst en cultuur) bezoekt woensdag 24 november om 11.00 uur de Talmaschool aan de Vaandrigstraat 15. De wethouder maakt op de Talmaschool kennis met het project Ieder Kind een Instrument. In 2008 is dit programma gestart. Doel is leerlingen in groep 5 en 6 van het basisonderwijs in contact te brengen met muziekinstrumenten. Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen gedurende minimaal een uur in de week les in het bespelen van een muziekinstrument. Na afloop kunnen de leerlingen doorstromen naar de wijkorkesten of naar de reguliere muzieklessen van de SKVR. Het programma is ingebed in een doorlopende leerlijn muziekeducatie die begint in eerdere leerjaren en doorloopt tot en met groep 8.

(Voor meer informatie: SKVR, Janine Kratzenberg, tel. 010 - 271 8381)

Wethouder De Jonge neemt eerste exemplaar 'Klein beginnen - taalactiviteiten voor kkleine nieuwkomers' in ontvangst

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) neemt op woensdag 24 november om 16.15 uur het eerste exemplaar van de lesmap 'Klein beginnen - ttaalactiviteiten voor kleine nieuwkomers' in ontvangst. In de map staan lesideeën en activiteitensuggesties voor docenten voor het aanleren van de Nederlandse taal aan kinderen die voor het eerst het Nederlands onderwijs instromen. Het lesmateriaal is gemaakt door de CED Groep. De CED-Groep adviseert en begeleidt professionals die in het onderwijs en kinderopvang werken rond thema's als taal, rekenen, leerprestaties, sociale competentie en zorg. De bijeenkomst vindt plaats in de Anna Blamanzaal op de 6e etage van de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat 110, Rotterdam.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Schrijer opent lichtkunstwerk Broken Light

Woensdag 24 november om 17.45 uur opent wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) het lichtkunstwerk Broken Light in de Atjehstraat op Katendrecht. De 18 lantarenpalen worden per stuk 'aangezet' met een schakelaar. Zo wordt het hele lichtkunstwerk stapsgewijs zichtbaar. Het project is ontstaan vanuit een Groeibriljant onder leiding van het kunstenaarscollectief 'stichting DSPS/The Player' aan het Deliplein. De Rotterdamse kunstenaar Rudolf Teunissen heeft samen met vormgevers, ingenieurs van Gemeentewerken, de deelgemeente Feijenoord en het Centrum Beeldende Kunst jarenlang aan 'Broken light - de straat als eenn kathedraal' gewerkt. Het is nu klaar om in gebruik te worden genomen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 267 34410)

Burgemeester Aboutaleb woont bijeenkomst Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival bij

Woensdag 24 november wordt tijdens een rondvaart op De Nieuwe Maze de naam van de artistiek coördinator voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival bekend gemaakt. De burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Daniël Termont van Gent zijn hierbij aanwezig. Tevens wordt een belangrijke samenwerking tussen het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival en het Festival Van Vlaanderen aangekondigd. Pers is van harte welkom. In verband met het beperkt aantal plaatsen op De Nieuwe Maze is aanmelden noodzakelijk: leoniekebolderman@rpho.nl.

(Voor meer informatie en volledig programma: Rotterdams Philharmonisch Orkest, Leonieke Bolderman, tel. 010 - 217 1787)

Burgemeester Aboutaleb kapt kerstboom in Oslo

Op 25 november reist burgemeester Ahmed Aboutaleb naar Oslo op uitnodiging van Fabian Stang, de burgemeester van Oslo. Samen kappen zij de kerstboom die op de Coolsingel geplaatst gaat worden. Hierbij zijn o.a. de Nederlandse ambassadeur Richard van Rijssen en lokale bestuurders aanwezig. Dit jaar schenkt het gemeentebestuur van Oslo voor de 60ste maal de kerstboom aan de inwoners van Rotterdam.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 1700)>

Wethouder Van Huffelen in discussiepanel Nationale Waterconferentie

Op donderdag 25 november om 15.15 uur neemt wethouder Van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) deel een debat op de Nationale Waterconferentie in het Kurhaus in Scheveningen. De Nationale Waterconferentie is een platform van professionals in de waterhuishouding. De conferentie wordt georganiseerd door het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid in samenwerking met adviesbureaus. De conferentie is bestemd voor vertegenwoordigers uit de overheid en bedrijfsleven. Aan de orde komen ontwikkelingen op het gebied van beleid, wetgeving en innovatie. De wethouder zal met het panel ingaan op vragen als: Hoe kunnen we de watersector effectief inrichten en welke plek krijgen bezuinigingen hierin? Wie wordt er verantwoordelijk voor welke watertaken?

(Voor meer informatie: Karin Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5107 4721)

Wethouder Louwes naar MEGA Vrijwilligersborrel Laurenskerk

Op 25 november wordt in de Laurenskerk een MEGA vrijwilligersborrel georganiseerd voor ongeveer 2.000 Rotterdamse vrijwilligers. De gemeente Rotterdam biedt deze borrel aan, om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet voor de stad. Wethouder Korrie Louwes (o.a. participatie) spreekt de vrijwilligers om 16.30 uur toe.

(Voor meer informatie: Annemieke Berg, PROXY, tel. 010 - 213 2341)

Wethouder Kriens aanwezig bij publieksdag 'Wat heb je op je lever'

Wethouder Jantine Kriens (o.a. gezondheidszorg) neemt op vrijdag 26 november om 13.30 uur deel aan de publieksdag 'Wat heb je op je lever' in congrescentrum De Doelen (Schouwburgplein 50). Tijdens de publieksdag 'Wat heb je op je lever' kunnen bezoekers met behulp van een echo zien hoe hun lever er eigenlijk uitziet. Verder krijgt het publiek een operatie te zien waarbij een levende donor een deel van zijn lever afstaat aan een patiënt. De leverchirurg en een levende donor lichten de operatie live toe. Nederlandse topspecialisten delen op deze dag met het publiek hun laatste inzichten over leverdonaties, leveroperaties en leverziektes en patiënten vertellen over hun ervaringen. De wethouder vertelt over de succesvolle projecten die de GGD en de gemeente Rotterdam met het Erasmus MC rond de aanpak van leveraandoeningen hebben opgezet.

(Voor meer informatie: Ceciel van Hemel, persvoorlichter Erasmus MC, tel. 010 - 703 52 85)

Wethouder Kriens opent expositie Bought and Sold

Wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid en maatschappelijke ontwikkeling) opent op vrijdag 26 november rond 14.00 uur de expositie Bought and Sold in de Doelencafé aan het Schouwburgplein 52. In de periode van 23 november tot en met 22 december 2010 wordt op het Schouwburgplein de buitenexpositie Bought and Sold tentoongesteld. De expositie omvat 20 fotopanelen waarin slachtoffers van mensenhandel met een korte quote hun verhaal doen. De tentoonstelling maakt Rotterdammers bewust van de problematiek van mensenhandel in hun stad en vraagt aandacht voor de slachtoffers. Om het uitgaanspubliek in Rotterdam te attenderen op de expositie worden er vanaf 24 november spraakmakende Boomerangkaarten verspreid in de Rotterdamse Horeca.

(Voor meer informatie: Jetze Janssen, Communicatie GGD Rotterdam, tel. 010 433 9470)

Wethouder De Jonge bij conferentie Educating Teachers for Diversity: Meeting the Challenge

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) neemt op vrijdag 26 november om 15.30 uur deel aan de conferentie Educating Teachers for Diversity: Meeting the Challenge. Tijdens de conferentie staat de vraag centraal 'Hoe kun je docenten zo goed mogelijk voorbereiden op het lesgeven aan multiculturele klassen?' Aanleiding is het recent verschenen boek Educating Teachers for Diversity: Meeting the Challenge, van de expertgroep van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het boek bestaat uit dertien bijdragen van auteurs uit verschillende landen die de vraag vanuit verschillende perspectieven beantwoorden, zoals vanuit het curriculum, docentcompetenties en schoolleiderschap. Naast een aantal workshop en presentaties, wordt het onderwerp ook vanuit het Rotterdamse onderwijsbeleid en onderwijspraktijk besproken. Wethouder De Jonge gaat samen met Piet Boekhoud (lector Hogeschool Rotterdam) in gesprek over het thema 'De nieuwe generatie docenten'. De conferentie vindt plaats in de Hogeschool Rotterdam, Museumpark 40 in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs, tel. 06 -- 51 07 47 86)

Wethouder Louwes opent nieuwe huisvesting Apollo

Vrijdag 26 november om 18.30 uur opent wethouder Korrie Louwes (o.a. participatie) de nieuwe huisvesting van homojongerenvereniging Apollo in de Zwarte Paardenstraat 91 A. Zij zal haar visie geven op het belang van homo-emancipatie en -participatie. Daaarnaast wordt het 40 jarig jubileum van Apollo (nu 2,5 jaar terug) alsnog gevierd.

(Voor meer informatie: Apollo Rotterdam, Ben Latooij, tel. 06 - 4300 1075)

Wethouder Louwes bij opening Amateur Theater Festival Rotterdam

Vrijdag de 26 november om 19.30 uur is wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie) een van de sprekers tijdens de officiële opening van het Amateur Theater Festival Rotterdam (ATFR) in het O.T. Theater, St Jobsweg 3. Dit jaar is het ATFR in nauwe artistieke samenwerking met O.T. Theater georganiseerd, waarbij O.T. Theater haar huis ter beschikking stelt. Het thema voor dit jaar is: ATFR verleidt! De gasten gaan in gesprek over het aankomend jaar en de amateur podium kunsten.

(Voor meer informatie: Jet Houwers, ATFR, tel. 06 - 4260 3892)>

Wethouder Laan opent nieuw sportcomplex XerxesDZB

Zaterdag 27 november om 16.30 uur opent wethouder Antoinette Laan (o.a. sport en recreatie) het nieuwe sportcomplex van voetbalclub XerxesDZB aan de Igor Stravinskysingel 3 in Zevenkamp. Het is een duurzaam sportpark, gerealiseerd door hergebruik van bestaande gebouwen en energiebesparende voorzieningen. XerxesDZB heeft het eerste clubgebouw dat is voorzien van groene gevels.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Marieke van Gruijthuijsen, tel. 010 - 267 3532)

En verder...

verzorgt wethouder Alexandra van Huffelen op donderdag 25 november om 18.15 uur een bedankwoordje tijdens de Dag van de Schouw op ROC Zadkine (Benthemstraat 27). Deze dag wordt elk jaar georganiseerd om de vrijwilligers te bedanken die de gemeentelijke diensten bijstaan met het schouwen van de buitenruimte.

(Voor meer informatie: Karin Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 21)

houdt wethouder Alexandra van Huffelen op zaterdag 27 november om 11.00 uur haar derde openbare spreekuur in Café DikT (Hoogstraat 110). Burgers kunnen tijdens het spreekuur terecht met vragen en ideeën over duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte.

(voor meer informatie en aanmeldingen: Maurits Hekking: m.hekking@bsd.rotterdam.nl)