Ingezonden persbericht



Eerste Cruyff Court in Zuid-Amerika feestelijk geopend

São Paulo, Amsterdam, 19 november 2010 - Onder grote belangstelling van Braziliaanse en internationale media opende de Johan Cruyff Foundation vrijdag in São Paulo, Brazilië, het eerste Cruyff Court in Zuid-Amerika. Het Cruyff Court Ermelino Matarazzo is een nauwe samenwerking tussen de Johan Cruyff Foundation, de gemeente São Paulo en andere partners. Als speciale openingshandeling speelde het The HollandBelgium Bid All Star Team op het kunstgras een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Brazilian Legends, gevolgd door een toernooi voor de locale jeugd.

De feestelijke opening werd verricht door Carole Thate, directeur van de Johan Cruyff Foundation, Walter Feldman, wethouder voor sport, vrije tijd en recreatie van São Paulo en Gilberto Kassab, burgemeester van São Paulo. Onder de aanwezigen bevonden zich ook de Nederlandse Consul dhr. Piët, Harry Been, CEO van The Holland Belgium Bid en bekende oud-topvoetballers uit Nederland, België en Brazilië. Het evenement trok de aandacht van honderden kinderen en meer dan 1500 geïnteresseerde toeschouwers uit de buurt.

Ex-internationals als Aron Winter, Pierre van Hooijdonk en Jean-Marie Pfaff namen het op tegen een selectie van Braziliaanse oud-internationals, onder wie Rivaldo, Cafú en Junior Baiano. De Belgische en Nederlandse sterren zijn in Brazilië ter gelegenheid van het bezoek van The HollandBelgium Bid aan het land. Na een 1-4 achterstand, versloegen de All Stars uit België en Nederland de Braziliaanse Legends met 5-4.

Cruijff als voorbeeld voor ex-voetballers
São Paulo is een van de steden waar in 2014 de FIFA World Cup gehouden wordt. De samenwerking tussen de stichting en de stad is tot stand gekomen door bemiddeling van Instituto Plataforma Brasil (IPB). IPB zal tevens verantwoordelijk zijn voor de activering van het Cruyff Court.

De gemeente São Paulo heeft besloten om zowel met de Johan Cruyff Foundation als het Cruyff Institute for Sportstudies in zee te gaan vanwege de vele aansprekende bijdragen van Johan Cruijff aan de voetbalsport én de samenleving. Cruijff staat hiermee symbool voor ex-voetballers die zich ook na hun carrière zich actief in blijven zetten voor de maatschappij.

Veilige speelplaats voor kinderen uit Ermelino Matarazzo De wijk Ermelino Matarazzo, met 250.00 inwoners, waarvan 45.000 in sloppenwijken, ligt aan de oostkant van de miljoenenstad. De wijk kent een gebrek aan goede speelvoorzieningen voor kinderen. Het Cruyff Court biedt de kinderen de mogelijkheid om op ieder moment op een veilige manier buiten te kunnen spelen. Dit is belangrijk voor hun sociale vaardigheden en het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Het Cruyff Court ligt binnen het sportcomplex Clube da Comunidade Flor de Mocidade do Burgo. Naast het veldje liggen een groot voetbalveld, kleedkamers en een clubgebouw. Het Cruyff Court wordt opgenomen in het gemeentelijk Clube Escola project, dat als doel heeft zoveel mogelijk kinderen en jongeren in São Paulo met sport en spel in aanraking te laten komen. Organisaties uit de buurt beheren het veldje en organiseren voortdurend activiteiten, zodat alle kinderen, van alle leeftijden, van het veldje gebruik kunnen maken.

Bijzondere samenwerking
Er wordt in Sao Paolo intensief samengewerkt met de wethouder voor sport, vrije tijd en recreatie van São Paulo. Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven is er steun van AKZO Nobel en Philips, die via hun Braziliaanse vestigingen ook partner zijn geworden. Tevens is er een financiële bijdrage geleverd door het Ministerie van Economische Zaken, die met een afvaardiging aanwezig was bij de opening.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Dit doet het door het opzetten en ondersteunen van projecten die sport en spel stimuleren, altijd voor de langere termijn en in nauwe samenwerking met betrokken partijen en de jeugd zelf. De Cruyff Courts zijn het grootste en bekendste project van de Foundation. Het eerste trapveld werd aangelegd in 2003. Op dit moment heeft de Johan Cruyff Foundation ruim 130 Cruyff Courts aangelegd. www.cruyff-foundation.org

Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met:



Ingezonden persbericht