5de Rotterdamse Amazigh/Berber festival


Vrijheid van de eigen stem

ROTTERDAM, 20101018 -- Muziek, kunst, literatuur en discussieprogramma's zijn de ingrediënten van het 5de Rotterdamse Amazigh/Berber festival. Met als centraal thema `Vrije Geluiden' biedt dit festival podium aan artiesten, schrijvers en kunstenaars die binnen en buiten hun eigen gemeenschap hebben moeten vechten - en nog steeds vechten - voor hun persoonlijke vrijheid en die van anderen. Het recht op eigen stem, identiteit en persoonlijke vrijheid staat centraal in dit festival.

Hoe zo vrijheid?
Het 5de Rotterdamse Amazigh/Berber festival gaat op vrijdag 19 november van start met de opening van de expositie `Hoe zo vrijheid?' een selectie cartoons van de kunstenaars Mohammed Abbtoy, Farhad Foroutanian en Kifah Al Reefi: uitdagende prenten, die de belevenis van onze actuele vrijheiden kritisch benaderen. De socioloog Abdelghafour Ahalli zal zijn impressies op de tentoonstelling geven. Het openingsprogramma vindt op vrijdag 19 november om 16.30 uur plaats op de 3de etage van de Centrale Gemeentelijke Bibliotheek te Rotterdam.

Op diezelfde dag 19 november, vanaf 19.30 uur, gaan schrijvers, muzikanten en publiek - onder begeleiding van presentator Asis Aynan - in gesprek over het thema `Mijn Vrijheid'. De locatie is het Bibliotheektheater. Bijzondere gasten op deze avond: schrijver Hafid Bouazza en schrijfster Fayza Oum 'Hamed van het boek `De uitverkorene' met het relaas van haar strijd om vrij te mogen leven. Verder: een gesprek van Theo Coþkun met schrijfster en zangeres Djur Djura, een internationaal bekende voorvechtster van de vrouwenrechten. De avond wordt afgesloten met een concert van Djur Djura: ze draagt de liederen op aan `alle vrouwen die zijn beroofd van vrijheid, liefde en kennis'. Rap'nB Flavor: vier artiesten, variërend in en gericht op verscheidene muziekstijlen met tracks over vrijheid van meningsuiting, levensliederen en liefde. Ze zingen in het Nederlands en het Amazigh.

Op vrijdag 26 november, om 19.30 uur, staat de belevenis van de `vrijheid in het woord' centraal. Toneel, muziek en poëzie zijn de ingrediënten van deze boeiende avond in het Bibliotheektheater. Maak kennis met het nieuwste toneelstuk van Omar Boumazzough: Ayt Said City: in hoeverre is de mens eigenlijk vrij om de waarheid te uiten? Dat is de centrale vraag die Boumazzough behandelt in zijn tekst. Onder de begeleiding van de schrijver Fouad el Haji (winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs 2010) treden o.a. de volgende dichters op: Mohamed el Hachmioui, Rashida Boukhizou, Mohamed Chacha en Ahmed Essadki. Er is ook ruimte voor nieuw talent zoals saxofonist Senna Ben Aissa. Het programma wordt afgesloten met een concert van de band Isri, een opgewekte fusionband, dat voor de muziek geïnspireerd is door Spaanse muziek, polka en zigeunermuziek. Zij zullen ook in het Tamazight zingen.

Het 5de Rotterdamse Amazigh/Berber festival wordt op zaterdag 27 november afgesloten met een muzikaal festijn voor jong en oud in het Bibliotheektheater. Aan dit bijzondere programma doen mee: Groep Zari met de Riffijnse zanger Afdjah en Kabylische zanger Hemmu. Ze bezingen het recht van de Imazighen om te genieten van hun eigen identiteit en cultuur, liefde en vrijheid; de geëngageerde muziekgroep Thidrin met hun lyriek over de erkenning van hun taal en cultuur. En ten slotte Ijdi, een bont gezelschap uit verschillende windstreken, die communiceren met een open muzikale vizier. Op deze avond brengt het Rotterdamse Amazigh Berber Festival een hommage aan de bekende berber dichter en voorvechter van de Imazighen Mohamed Chacha.

Het 5de Rotterdamse Amazigh/Berber festival is een project van de vereniging Tilelli, met de medewerking van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Het festival is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam afd. Kunst en Cultuur, het Nederlands Letterenfonds, Fleur Groenendijk Foundation, Stichting Solidarodam en het Rotterdams Festival.

Het volledige programma is te lezen op www.tilelli.nl





Ingezonden persbericht