Dyslexie Festival - Schrijven met dyslexie


Locatie: Deventer Schouwburg op 19 - 20 en 21 november 2010

DEVENTER, 20101102 -- Stelt u zich voor, je zit als 13 jarige op school en je hebt nog nooit van je leven een voldoende gehaald voor het vak Nederlands en dan opeens... Een 8 voor je opstel! Simpelweg omdat het nu eens niet om de spelling, maar om de inhoud gaat. Dit overkwam Léon Biezeman, schrijver met dyslexie.

Het gevoel van euforie is Biezeman altijd bijgebleven, het was de eerste aanzet tot zijn schrijverschap. Schrijven is niets anders dan het delen van je gevoelens, gedachten en ervaringen en soms is het goed anderen te laten delen in dat plezier.

Begin 2010 deed Biezeman een oproep aan kinderen met dyslexie, in de leeftijd van 6 tot 16 jaar om verhalen, gedichten en brieven in te zenden, om deze te bundelen tot een `echt' boek, wat door hemzelf zal worden ingeleid. In korte tijd waren er ruim 200 teksten ingezonden, waarvan een mooie selectie is gemaakt dat zal worden uitgegeven als echt boek met de titel: `Schrijven met dyslexie'. Een ding is zeker, ook het gevoel van euforie is bij deze kinderen groot! Trotse ouders, leerkrachten en behandelaars maken het feest compleet.

Met het boek `Schrijven met dyslexie' laat Biezeman aan `lotgenoten', maar ook aan de maatschappij zien dat kinderen met dyslexie vaak juist wel in staat zijn om te schrijven, ook al kunnen ze dit niet foutloos. Vooral voor kinderen is het van belang om te zien dat het wel mogelijk is om hun ideeën, plannen en fantasieën op papier te zetten.
Tijdens het `Dyslexie Festival' op 19 - 20 en 21 november 2010 zal het boek `Schrijven met dyslexie' worden gepresenteerd aan het publiek in de Deventer Schouwburg:
Op vrijdag 19 november 2010 geven prominente wetenschappers en dyslectische schrijvers hun visie op het schrijven met dyslexie en worden de leermogelijkheden van de doelgroep uitgediept. Zaterdag 20 november 2010 zal een informatieochtend plaatsvinden waar verschillende belangenorganisaties zich voorstellen en aangeven welke hulp zij kunnen bieden. Op zondag 21 november 2010 komen de kinderen zelf aan bod. Volwassenen met dyslexie en met een tot de verbeelding sprekend beroep, doen hun verhaal. Hoe kwam Peter Jan Rens bijvoorbeeld in het bezit van de Gouden Televizier-Ring? Altijd al bij de politie willen werken? Schrijfster Helen Vreeswijk vertelt over haar werk als rechercheur en hoe zij er toe is gekomen om misdaadverhalen voor jongeren te schrijven. Ben je dol op muziek maken maar springen de noten je om de oren of heb je juist moeite met het bepalen van het ritme? Femke Hockx, zangeres en zangpedagoge verteld over haar ervaringen en het onderzoek dat zij hiernaar deed. Tot slot, `Schrijven met dyslexie'. Het verhaal achter de verhalen, Léon Biezeman neemt je mee naar de wereld van `Schrijven met dyslexie'.

Het doel van het `Dyslexie Festival' is het lezen en schrijven bij kinderen met dyslexie te stimuleren en om een signaal te geven aan deze kinderen, volwassenen, de ouders en aan de maatschappij. Mensen met dyslexie beschikken over veel capaciteiten en mogelijkheden en zij zijn daarin niet anders dan mensen zonder dyslexie.

Meer informatie over `Schrijven met dyslexie' is te vinden op www.verdraaid.nl.
Kaarten voor het `Dyslexie Festival' zijn te bestellen bij de Deventer Schouwburg:
telefoon: 0570-683500 of www.deventerschouwburg.nl/


Dit project komt tot stand met steun van:
Gemeente Deventer - Deventer Schouwburg - Garant-Uitgevers - Stichting Dyslexie Fonds





Ingezonden persbericht