Jonge ondernemers presenteren het "Akkoord van de Jonge Ondernemer"


Tien punten om ondernemersgeest in Nederland terug te krijgen

ROTTERDAM, 20101118 -- Nederlanders hebben allang niet meer de ondernemersgeest, zoals onze voorvaderen die hadden in de Gouden Eeuw. Ondanks dat ons land nog steeds behoort tot de top tien van de meest competitieve landen ter wereld, moeten we uitkijken onze positie niet te verliezen. Omdat de jeugd de toekomst heeft, wil een groep jonge ondernemers - verenigd in de Sagamores Foundation - bottom-up het tij keren door de Nederlandse ondernemersgeest terugbrengen onder andere jonge Nederlanders. Op 19 november presenteren zij daarom het akkoord aan de nieuwe Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen.

"Wij willen onze generatiegenoten inspireren tot ondernemerschap door te laten zien dat het zoveel voldoening geeft om een eigen zaak op te starten. Daarnaast vragen wij aan Den Haag met ons mee te strijden. Dit kunnen zij doen door een tiental barrières op te ruimen die het voor jonge mensen lastig maakt om succesvol te gaan ondernemen", aldus jong ondernemer en voorzitter Steijn Pelle (21) van The Young Entrepreneurial Sagamores. "Een akkoord als dit moeten we dan ook omarmen om de nieuwe Facebook of Apple in Nederland tot bloei te laten komen. Nederland heeft het talent, nu ons geloof erin nog!'', aldus mede oprichter van SENZ Umbrellas Philip Hess.

Akkoord van de Jonge Ondernemer
Aan de nieuwe Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, vragen zij of hij vanuit de overheid aanjager wil zijn van een ondernemender Nederland. Dit verzoek doen zij tijdens de Global Entrepreneurship Week waarbij The Young Entrepreneurial Sagamores door het land toeren met de `Sagamores GEW on Tour'. Ter afsluiting van deze roadshow bieden zij op 19 november 2010 het Akkoord van de Jonge Ondernemer aan samen met de Beschermgod van de Jonge Ondernemer, een door het Amsterdamse kunstenaarscollectief - TheOlifants - gemaakt kunstwerk. Het is een tienpuntenplan om bestaande barrières in het beleid op te ruimen, zodat jonge ambitieuze Nederlanders veel eenvoudiger kunnen starten met hun eigen ondernemende plannen. Concrete actiepunten zoals het flexibel maken van de bijverdiengrens, het instellen van een topsport regeling voor jonge ondernemers, afschaffen van een handlichting voor starters onder de 18, regelen van sociale zekerheid en beschikbaar stellen van wetenschappelijke kennis voor jonge ondernemers. Geen miljoenen kostende projecten, maar vraaggedreven en toekomstgerichte oplossingen.
"In tijden van crisis denken wij graag mee over effectieve maatregelen om meer succesvolle ondernemers in en uit Nederland voort te brengen", aldus Pelle. Floris Croon - mede oprichter van het consultancybureau Boer & Croon - spreekt van een akkoord met flair: "dit enthousiasme van jonge ondernemers zelf is exact wat Nederland nodig heeft om weer ondernemender te worden". Ook Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland) is enthousiast: 'Maxime, mijn steun hebben ze. Die van jou komt. Daar ben ik van overtuigd.'' Jonge toppers als Danny Mekic' (Domeinbalie), Bas Welling (Wefilm) en Philip Hess (SENZ Umbrellas) zullen onder andere als ondersteuners aanwezig zijn bij de overhandiging van dit akkoord.

The Young Entrepreneurial Sagamores
De in september gelanceerde Stichting - The Young Entrepreneurial Sagamores - wil ondernemende jonge Nederlanders vinden, ze als rolmodel met andere jonge ambitieuze talenten te verbinden in de hoop ze te inspireren tot het ondernemerschap. Door het organiseren van inspirerende evenementen, door (on)gevraagd advies te geven aan bedrijven en overheden en door een netwerkfunctie te vervullen. Samen met de markt, met top ondernemers en met de overheid willen ze tot deze cultuuromslag komen. De meer dan 100 aangesloten jonge ondernemers werken daarom nu al samen met grote namen uit het bedrijfsleven (onder andere met softwarebedrijf Exact en directeur van de Kamer van Koophandel Frans van Steenis) en wetenschap (Mirjam van Praag, hoogleraar ondernemerschap UVA en SER kroonlid).

Stichting Young Entrepreneurial Sagamores