E-dinges: een technologiefestival in het Vlaams Parlement

16/09/2010 12:09

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Dragen nieuwe digitale technologieën bij tot een betere samenleving? Of zorgt de opmars van computers, internettoepassingen, robots, navigatiesystemen of slimme camera's voor verdeeldheid en bezorgdheid bij de bevolking? Deze vragen staan centraal op E-dinges, een driedaags evenement over onze informatiesamenleving dat plaats vindt van 18 tot 20 november 2010 in het Vlaams Parlement. E-dinges is een initiatief van het Instituut Samenleving en Technologie (IST), in nauwe samenwerking met het Vlaams Parlement, het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) en het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (VSNG/LINC).

Het hoogtepunt van dit evenement wordt het technologiefestival op zaterdag 20 november in het Vlaams Parlement, met demo's, een expo, debatten en interactieve presentaties. Je maakt er bijvoorbeeld kennis met Probo, de knuffelrobot, en andere recente ontwikkelingen in robotica. In de game zone kan men zich uitleven met allerlei dans- en speeldemo's. Politici debatteren - samen met de bezoekers - over hun ervaringen met sociale media, en ook over privacy, gezondheidszorg, de invloed van ICT op werk, school en samenleving kan met een heleboel experts worden gediscussieerd.

Op vrijdag 19 november vinden allerlei workshops plaats in het Vlaams Parlement. Deze dag is voorbehouden voor mensen uit verenigingen, organisaties of instellingen die beroepshalve meer willen weten over de meerwaarde van digitale technologieën voor hun werking en dienstverlening aan zogenaamde kansengroepen.

De avond ervoor worden de E-dinges Awards uitgereikt aan innovatieve en creatieve projecten die een substantiële bijdrage leveren in de strijd tegen de digitale kloof door mensen uit kansengroepen digitale vaardigheden bij te brengen. Hiervoor hebben zich dit voorjaar 62 organisaties ingeschreven, waaruit een onafhankelijke jury tien laureaten heeft gekozen. De uiteindelijke winnaars kennen we dus op 18 november.

"De E-dinges festivaldag biedt het brede publiek een unieke kans om nu al de digitale technologieën voor het leven van morgen te zien, horen, voelen en beleven," zegt Johan Evers, onderzoeker bij het IST. "Dit evenement is bedoeld voor mensen die geboeid zijn door nieuwe digitale ontwikkelingen, maar evenzeer voor zij die bezorgd zijn over al dat digitaal 'geweld'. Vaders die met vragen zitten over het online gedrag van hun kinderen, moeders die bezorgd zijn over welke informatie ze achterlaten op het internet, werkzoekenden die hun slaagkansen willen verhogen bij het zoeken van een job, werkgevers die hun personeel van thuis uit willen laten werken, slechtzienden die online willen bankieren, langdurige zieke kinderen die op afstand les willen volgen; E-dinges is er voor en gaat over elk van hen."

Praktische info

E-dinges vindt plaats van donderdag 18 t.e.m. zaterdag 20 november 2010 in de gebouwen van het Vlaams Parlement. De toegang is gratis.

De E-dinges festivaldag vindt plaats op zaterdag 20 november 2010, van 11u tot en met 19u45.

Meer informatie vindt u op www.e-dinges.be. Beeldmateriaal om uw artikel te illustreren vindt u in bijgevoegde links.

Over IST

Het Instituut Samenleving en Technologie is als autonome instelling verbonden aan het Vlaams Parlement. Het instituut onderzoekt de maatschappelijke aspecten van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, en wil hiermee bijdragen tot de kwaliteit van het maatschappelijk debat en een beter onderbouwd besluitvormingsproces. De maatschappelijke impact van de toenemende digitalisering van onze maatschappij is een belangrijk aandachtspunt.

Meer info: http://www.samenlevingentechnologie.be

Over IBBT

IBBT, het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie is een onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse regering innovatie binnen ICT stimuleert. De interdisciplinaire teams voerden sinds de oprichting in 2004 al ruim 100 projecten uit met meer dan 300 organisaties. Deze projecten streven naar de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve toepassingen in diverse domeinen, zoals gezondheidszorg, mobiliteit & logistiek, cultuur & media en green ICT.

Meer info: http://www.ibbt.be

Contact voor journalisten

IST

Johan Evers

Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

T : +32 2 552 40 51

E : johan.evers@vlaamsparlement.be

IBBT

Jothi Blontrock

Gaston Crommenlaan 8 bus 102, B-9050 Gent (Ledeberg)

T: +32 9 331 48 26

M: +32 476 89 50 83

E: jothi.blontrock@ibbt.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel