Ingezonden persbericht


Nacht van de Rechtsstaat

Vrijdag 19 november
Tijd: 20.00 - 02.00 uur
Toegang: ¤ 7,50

Tijdens de Nacht van de Rechtsstaat gaan journalisten, rechtsfilosofen, politici en juristen met elkaar en met het publiek in debat. Een Nacht met lezingen, debatten, festiviteiten en afsluitend het Bal der Rechtvaardigen.

De rechtsstaat als bindend en verbindend principe in de Nederlandse samenleving staat in het middelpunt van de belangstelling. Hoe waarborgen en beschermen we de diversiteit van de bevolking met sterk uiteenlopende levensovertuigingen en levensstijlen? Waar liggen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting? Wat verbindt ons met elkaar?

Na een plenaire bijeenkomst in de Concertzaal, met speeches van Harry Borghouts (nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Felix Meritis) en Sadik Harchaoui (jurist en voorzitter Raad van Bestuur FORUM) zal het eerste exemplaar van de essaybundel Leve de rechtsstaat! worden aangeboden aan Ernst Hirsch Ballin.

Daarna zullen Hans Goslinga, Paul Cliteur, Andrée van Es, Frank Ankersmit, Rein Zunderdorp, Willem Schinkel, Beatrice de Graaf, Sjoerd de Jong, Sywert van Lienden, Pieter Klein en anderen met elkaar in gesprek gaan onder leiding van Felix Rottenberg, Charles Groenhuijsen en Xandra Schutte.

De rechtsstaat zal vanuit verschillende perspectieven worden belicht, onderzocht en bediscussieerd. Paul Cliteur (rechtsfilosoof en hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap, Universiteit Leiden) wil geen enkele invloed van religie toelaten in de rechtsorde: Cliteur wil niet terugkeren naar joods-christelijke wortels van cultuur voor onze publieke moraal maar naar een strikt seculiere rechtsorde. Frank Ankersmit (emeritus hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis RU, Groningen) vindt juist dat men flexibeler met recht moet omgaan en rekening moet houden met nieuwe groepen. En voor Hans Goslinga (politiek commentator Trouw) wordt het hoog tijd je te realiseren dat de onverzoenlijke tegenstelling tussen rede en religie in een democratie niet langer houdbaar is: we moeten erkennen dat religie en secularisering er zijn, uit democratisch oogpunt evenwaardig en recht doen aan het gelijkheidsbeginsel van Montesquieu (gelijkheid voor de wet).

Georganiseerd door Felix Meritis, Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap en FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl