Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 21 oktober 2010


Publicatie en fototentoonstelling:


Goede bedoelingen en modern wonen.

Fotonotities over de Bijlmer van Hans Eijkelboom


Op 19 november verschijnt een nieuw fotoboek van Hans Eijkelboom, gemaakt in opdracht van het AMC. Naar aanleiding daarvan is van 5 november tot 4 december een fototentoonstelling te zien bij de Bijzondere Collecties van de UvA.


In 2008 gaf de Kunststichting AMC beeldend kunstenaar Hans Eijkelboom de opdracht de diversiteit van de Bijlmer in beeld te brengen. Aanleiding hiervoor was de nieuwbouw van het Academisch Psychiatrisch Centrum. Deze opdracht resulteerde in een work in progress: gedurende anderhalf jaar plaatste Eijkelboom iedere maand twaalf foto's op een tijdelijke wand in het AMC. Zo ontstond een gestaag aangroeiende reeks foto's van de kleurrijke wereld buiten de ziekenhuismuren.


Hans Eijkelboom (1949) is gefascineerd door de botsing tussen de idealistische denkbeelden van het modernisme en de niet altijd even opwekkende realiteit van zijn eigen woonomgeving: de Bijlmer. Maar vóór alles is diezelfde Bijlmer in Eijkelbooms ogen 'de meest internationale plek van Amsterdam'.


In het kader van dit bijzondere project verschijnt op 19 november een fotoboek van Hans Eijkelboom: Goede bedoelingen en modern wonen. Fotonotities over de Bijlmer met een inleidend essay van Hans den Hartog Jager. Het boek wordt gepresenteerd in het Concert Gebouw tijdens De Anatomische Les, de jaarlijkse openbare publiekslezing van het AMC en de Volkskrant.
Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers en is ontworpen door Mevis & van Deursen. Voor informatie over het boek kunt u zich richten tot NAi Uitgevers 010 - 2010134 of info@naipublishers.nl


Van 5 november tot 4 december is naar aanleiding van het boek de gelijknamige tentoonstelling Goede bedoelingen en modern wonen. Fotonotities over de Bijlmer te zien in het ErfgoedLab bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam

Open di-vrij 10-17 uur, za-zo 13-17 uur

www.bijzonderecollecties.uva.nl





Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam