Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 5 november 2010

Hakkaart en de kunst van Oceanië
19 november 2010 t/m 1 mei 2011
Museum Volkenkunde, Leiden

Vanaf 19 november 2010 wordt op vijf locaties in Nederland aandacht besteed aan het oeuvre van de Leidse schilder en graficus Fer Hakkaart. Museum Volkenkunde in Leiden bijt het spits af met de tentoonstelling HAKKAART en de kunst van Oceanië. De tentoonstelling, die van 19 november 2010 t/m 1 mei 2011 te zien is, besteedt aandacht aan het werk van Fer Hakkaart die zich liet inspireren door voorwerpen uit de collectie Oceanië van Volkenkunde. Het Gorcums Museum toont in de grote tentoonstelling HAKKAART - Het overzicht een periode van 40 jaaar schilderen en tekenen. In 2011 staan ook Museum De Lakenhal en Galerie LUMC te Leiden met uiteenlopende presentaties stil bij het werk van Fer Hakkaart, die dat jaar zijn zeventigste verjaardag viert. In Amsterdam besteedt Galerie Petit aandacht aan het werk.

Hakkaart en de kunst van Oceanië
Hakkaart's belangstelling voor de kunst van Oceanië is ontstaan toen hij als kind van een jaar of vijf door zijn ouders werd meegenomen naar het toenmalige Rijksmuseum voor Volkenkunde. Tot op de dag van vandaag komt hij terug in het museum. Veel beroemde voorgangers van Hakkaart, zoals Gauguin en Matisse, waren gegrepen door de kunst uit Oceanië en hadden er voorbeelden van in hun ateliers. Hakkaart verwerkte de ingewikkelde houtsnijwerken van Nieuw-Ierland in assemblages die op deze tentoonstelling te zien zijn. Omstreeks 1965 verwerft Hakkaart zijn eerste kunstwerk uit Oceanië: een mannenfiguur van de Asmat. Of het oud is interesseert hem niet zo, als het maar goed gemaakt is. Zo is een diverse collectie ontstaan die hem continu inspireert. De tentoonstelling in Museum Volkenkunde presenteert naast de werken van Fer Hakkaart en zijn collectie kunst uit Oceanië ook voorwerpen uit de collectie van het museum. Het is een interessante ontdekkingstocht om de interpretatie van de museumvoorwerpen terug te vinden in de kunstwerken van Hakkaart.

Van figuratief naar abstract en terug
Fer Hakkaart (1941) is geboren en getogen in Leiden. Hij voelt zich verwant aan Leidse schilders, vanaf de zeventiende eeuw. Hij debuteert in 1963 in de Boerhaavezalen, gevolgd door een tentoonstelling in Museum De Lakenhal in 1965. Hakkaart begint zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Vervolgens bekwaamt hij zich in grafiek aan de Vrije Academie, eveneens in Den Haag. Naast veel schilderijen maakt Hakkaart pentekeningen en etsen. Het werk varieert van beeldend realisme in de jaren zeventig tot kubistisch aandoend abstract in de jaren tachtig en negentig. Na de eeuwwisseling vindt Hakkaart zichzelf opnieuw uit in uitbundig figuratief schilderwerk. De stad Leiden en haar bewoners inspireerden hem veelvuldig tot kleurrijke taferelen waarin de mens domineert.

HAKKAART en de kunst van Oceanië, 19 november 2010 t/m 1 mei 2011 Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden, T 071 5168 800, www.volkenkunde.nl, info@volkenkunde.nl openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Op woensdag is het hele museum GRATIS te bezoeken.

Eind november verschijnt bij MKW Uitgevers het boek Hakkaart, waarin het volledige werk van Fer Hakkaart wordt belicht in beeld en tekst. 176 pagina's in kleur, gebonden. ISBN 9789074622707. ¤ 35,000 www.mkw-uitgevers.nl/hakkaart.html

HAKKAART - Het overziicht, tentoonstelling in het Gorcums Museum, 11 dec. 2010 t/m 27 feb. 2011 www.gorcumsmuseum.nl



Ingezonden persbericht