Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Den Haag, 4 november 2010

Haags Historisch Museum Gemeente Den Haag / Afdeling Monumentenzorg

LANCERING SPOREN VAN SMARAGD. NEDERLANDS-INDISCH ERFGOED IN DEN HAAG, 1853-1945

Op 19 november 2010 start de afdeling Monumentenzorg in samenwerking met het Haags Historisch Museum een onderzoek naar het gebouwde Indische erfgoed uit de periode 1853-1945 in Den Haag: het project Sporen van Smaragd. Doel van het project is om de oorspronkelijke sporen van het Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag te inventariseren en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Den Haag heeft al eeuwen een multicultureel karakter. In haar geschiedenis neemt vooral de band met voormalig Nederlands-Indië een voorname plaats in. De historische, sociale en culturele uitwisseling met Nederlands-Indië heeft vele zichtbare sporen achtergelaten in de stad, met name in het fysieke erfgoed. Langzaam verdwijnen steeds meer van de oorspronkelijke Indische elementen uit het stadsbeeld, onder meer door verbouwing of sloop voor stadsvernieuwing. Het is van belang dat kenmerkende voorbeelden behouden blijven. Het project bestaat uit drie onderling samenhangende onderdelen:


1) Een gedegen inventarisatie van gebouwen in de Hofstad, die getuigen van de band met Nederlands-Indië. Zowel bedrijfspanden van (voormalige) Indische organisaties, restaurants en toko's, als woonhuizen van oud-Indiëgangers, panden van Indische architecten en gebouwen met Indische stijlelementen komen in aanmerking. Het resultaat is een database, waaruit bij het bepalen van toekomstig monumentenbeleid kan worden geput.

De twee andere onderdelen maken gebruik van publieksparticipatie:
2) In de beeldbank Sporen van Smaragd wordt het Indische erfgoed in Den Haag in foto's gedocumenteerd. Hagenaars en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om hun eigen foto's van (voormalige) Indische gebouwen, interieurs en architectuurdetails in Den Haag toe te voegen. Zo kunnen (oud-)stadgenoten helpen om dit erfgoed te documenteren.


3) Het online kennisnetwerk Sporen van Smaragd (http://sporenvansmaragd.ning.com ) wil inhoudelijke deskundigen op het gebied van Indisch erfgoed in Nederland bij elkaar brengen. Medewerkers van erfgoedinstellingen, historische verenigingen, Indische verenigingen en andere professionals worden uitgenodigd om te participeren. Ook voor het publiek vormt het netwerk een aanspreekpunt voor het vakgebied.

Het project wordt uitgevoerd door Kroon & Wagtberg Hansen Kunsthistorisch Projectmanagement uit Den Haag (www.kroonwagtberghansen.nl). Initiatiefnemer en opdrachtgever is de Afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag met medewerking van het Haags Historisch Museum.