Ingezonden persbericht


Nacht van de Rechtsstaat

Vrijdag 19 november
Tijd: 20.00 - 02.00 uur
Toegang: ¤ 7,50

Reserveren

Schrijvers, journalisten, politici en juristen gaan met elkaar en het publiek in gesprek over hun visie op de toekomst van onze rechtsstaat. Een evenement met lezingen, debatten en een feestelijke boekpresentatie onder leiding van Charles Groenhuijsen, Felix Rottenberg en Xandra Schutte.

De afgelopen decennia is de samenleving in hoog tempo veranderd en complexer geworden. Processen van individualisering, globalisering, groeiende keuzevrijheid, mobiliteit en informatie-uitwisseling hebben geleid tot een veelvoud van leefstijlen en levensvisies, vormen van identiteitsbeleving, denken en gedrag. 'Onze' regels zijn niet voor iedereen even helder en worden niet meer door iedereen op dezelfde manier beleefd en nageleefd.

Met: Linda Bouws, Harry Borghouts, Marilyn Haimé, Sadik Harchaoui, Ernst Hirsch Ballin, Hans Goslinga, Paul Cliteur, Andrée van Es, Frank Ankersmit, Rein Zunderdorp, Willem Schinkel, Beatrice de Graaf, Sjoerd de Jong, Sywert van Lienden, Pieter Klein, Markha Valenta en Gerben Kor.

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap

Programma Nacht van de Rechtsstaat

Vrijdag 19 november
Tijd: 20.00 - 02.00 uur
Toegang: ¤ 7,50

Reserveren

Tijdens de openingsbijeenkomst in de Concertzaal met als gastvrouw Linda Bouws (directeur Felix Meritis) spreken Harry Borghouts (voorzitter Raad van Toezicht Felix Meritis), Marilyn Haimé (namens het Ministerie van BZK) en Sadik Harchaoui (jurist en voorzitter Raad van Bestuur FORUM). De laatste overhandigt het eerste exemplaar van de essaybundel Leve de rechtsstaat! aan Ernst Hirsch Ballin.

Daarna zullen Paul Cliteur (hoogleraar encyclopedie van het recht, Universiteit Leiden) en Hans Goslinga (journalist en columnist Trouw) in gesprek gaan over Rede en Religie in de Democratische Rechtsstaat onder leiding van Felix Rottenberg. Cliteur zal geen enkele invloed van religie toelaten in de rechtsorde: Cliteur wil niet terugkeren naar joods-christelijke wortels van cultuur voor onze publieke moraal maar naar een strikt seculiere rechtsorde. Volgens Goslinga daarentegen is de onverzoenlijke tegenstelling tussen rede en religie in een democratie niet langer houdbaar: we moeten erkennen dat religie en secularisering er nu eenmaal zijn.

In Rechtsstaat en Integratie gaan Frank Ankersmit (emeritus hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis en voormalig VVD lid) en Andrée van Es (wethouder in Amsterdam voor Werk, Inkomen en Participatie) op zoek naar nieuwe perspectieven voor het integratiediscours, onder leiding van Felix Rottenberg. Kan de democratische rechtsstaat perspectief bieden? Een perspectief dat uitstijgt boven de grenzen van etniciteit en religie?

Rein Zunderdorp (Forum voor Democratische Ontwikkeling) en Markha Valenta (Amerikanist en historica, gespecialiseerd op het gebied van de verhouding religie en politiek) zullen zich onder leiding van Charles Groenhuijsen buigen over de Nieuwe Spelers in de Rechtsstaat. Welke rol moet de wetgeving spelen in een pluriforme samenleving? Creëren kerk en religie juist een nieuw gevoel van gemeenschap?

Eveneens onder leiding van Charles Groenhuijsen zal Beatrice de Graaf (universitair hoofddocent Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, Universiteit Leiden) de ontwrichtende en vernietigende werking bespreken die terroristen hebben op de samenleving en de rechtsstaat. Willem Schinkel (theoretische sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam en auteur van Aspects of Violence, 2005) vult haar betoog aan.

In het panelgesprek De Rechtsstaat in het mediatijdperk, onder leiding van Xandra Schutte, onderzoeken Sjoerd de Jong (NRC Handelsblad), Sywert van Lienden (voormalig voorzitter Nederlandse scholierenbelangenorganisatie Landelijk Aktie Komitee Scholieren), Pieter Klein (adjunct-hoofdredacteur van RTL-nieuws) en Gerben Kor (media-adviseur voor juristen, auteur Medialisering van het recht, genomineerd voor de Persprijs Jacques van Veen 2010) hoe de media zich verhoudt tot de rechtsstaat. Onze huidige mediacultuur wordt steeds persoonlijker en emotioneler. Feiten worden minder belangrijk dan opinies. Maar aan de andere kant wordt ook steeds vaker de nadruk gelegd op een onpartijdige rechtsstaat als bindmiddel in onrustige tijden. Zet de huidige mediacultuur de rechtsstaat onder druk? En hoe zouden de media zich kunnen verhouden tot het g! roeiende wantrouwen in de rechtsstaat? Zien zij hier een rol voor zichzelf weggelegd? Waar liggen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl