Ingezonden persbericht


GRONINGER FORUM
Oude Boteringestraat 18 | Postbus / PO box 780 | 9700 AT GRONINGEN www.groningerforum.nl

FORUMIMAGES
Hereplein 73 | Postbus / PO box 41114 | 9701 CC GRONINGEN www.forumimages.nl

Spaar papier! Moet u dit bericht werkelijk uitprinten? | Save paper! Do you really need to print this email?

PERSBERICHT

Groningen, 15 november 2010

Gratis entree op openingsavond 'De Grens Voorbij' op vrijdag 19 november Op vrijdag 19 november start het publieksprogramma van het Forumproject 'De Grens Voorbij' met een bijzondere openingsavond in ForumImages. Wees van harte welkom bij een bijzondere talkshow met de beste verhalen van de verhalenwedstrijd, videoportretten en liedjes van voormalig stadsdichter Ronald Ohlsen en gitarist Rudy Lentze, Aafke Steenhuis, Margriet Brandsma en een speciale '10 voor taal en geschiedenis'. Natuurlijk wordt op de openingsavond ook de winnaar van de verhalenwedstrijd bekendgemaakt. De presentatie is in handen van Brecht van Hulten, bekend als presentatrice van Editie NL en het Jeugdjournaal. Voorafgaand aan het openingsprogramma kunt u in ForumImages straattheater bewonderen van theatergroep ongewoon/ungewohn, een theatergezelschap van (ex-)daklozen uit Groningen en het Duitse grensgebied. En last but not least zijn op het Hereplein de banieren te zien van Nederlandse en Duitse kunstenaars die geïnspireerd zijn door de verhalen.

Vrijdag 19 november 2010, 19.30 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Gratis entree, maar kom op tijd want vol=vol.

Publieksprogramma 'De Grens Voorbij' 19 november t/m 3 december Deze avond is de start van een twee weken durend programma met op meerdere plaatsen in de grensregio, in Oldenburg en Groningen, lezingen, films en presentaties. Een greep uit dit programma van De Grens Voorbij:

Zwarte bladzijden Lezing en discussie, donderdag 25 november De geschiedenis van ieder land kent helden en heroïsche verhalen. Ze worden vaak gebruikt om de nationale identiteit te versterken. Minstens zo interessant zijn pijnlijke gebeurtenissen waarop een land of volk zonder trots terugkijkt. Avondvullend programma waarin de Nederlandse en Duitse geschiedschrijving over pijnlijke episoden naast elkaar wordt gelegd. Hoe zagen Duitse historici de nazi-misdaden? Hoe schreven Nederlandse geschiedschrijvers over de politionele acties? Hoe komt het dat Duitsland pas sinds kort aandacht heeft voor de eigen slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog?

De grens in dertig beelden Foto-expositie, zondag 21 november tot en met zondag 5 december Het Groninger Forum heeft de Nederlandse fotograaf Harry Cock en de Duitse fotograaf Michael Kertgens gevraagd hun beeld van de grens vast te leggen. Het resultaat is de verbeelding van de huidige beleving van de mentale en fysieke grens. Hoe zichtbaar is de grens nog als je in het grensgebied loopt? De foto's zijn gedurende de looptijd van het project te bekijken in ForumImages en in Kulturzentrum PFL in Oldenburg.

Grensverhalen van de Eems Lezing, zondag 28 november Aafke Steenhuis werkt momenteel aan een nieuw boek: Het Lied van de Eems. Een nieuwe zoektocht in haar cyclus over Groningen, na haar boeken Stemmen van Groninger dijken (2001), Windjammers in Delfzijl (2003) en Verhalen van het Groninger Ommeland (2007). In Het Lied van de Eems verzamelt zij verhalen, liedjes, veenlandschappen, stromend water, rivierschepen en dorpshistorie uit de grensstreek van Groningen en Duitsland.

Leedvermaak, Qui Vive en Happy End Film met vraaggesprek en lezing, zondag 21 november Tussen de eerste en laatste film van de Leedvermaak-trilogie van regisseur Frans Weisz en scenarioschrijfster Judith Herzberg zit maar liefst twintig jaar. Het eerste deel, Leedvermaak, kwam in 1989 uit, Qui Vive volgde in 2001 en Happy End in 2009. De trilogie volgt een Joodse familie gedurende een periode van 25 jaar. De trilogie toont op indringende wijze hoe de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog generaties lang doorwerkt in de Joodse gemeenschap.

Kijk voor het gehele programma op www.groningerforum.nl of in de programmafolder van 'De Grens Voorbij'.

'De Grens Voorbij'
Het Groninger Forum brengt onder de noemer 'De Grens Voorbij' de veranderende betekenis van de Gronings-Duitse grens in beeld. Dit gebeurt door het verzamelen van deels vergeten verhalen van de inwoners uit de grensgebieden (persoonlijke verhalen over smokkelroutes, grensoverschrijdende liefdes in oorlogstijd), maar ook verhalen van uitwisselingsstudenten en Nederlanders die de afgelopen jaren vlak over de grens zijn gaan wonen. Het zijn verhalen van mensen en hun geschiedenis en omgeving, hun familiedrama's, geluk en verwachtingen.

De verhalen zijn de afgelopen maanden verzameld door middel van een verhalenwedstrijd die op 30 september jongstleden is afgesloten. De wedstrijd heeft meer dan honderd verhalen opgeleverd. Alle verhalen zijn geplaatst op de website van het Groninger Forum.

Partners
Het Groninger Forum presenteert 'De Grens Voorbij' in samenwerking met de bibliotheken van Winschoten en Stadskanaal, de Ostfriesische Landschaft, Emsländische Landschaft, Europahaus (Aurich), Historisch-Ökologische Bildungstätte (Papenburg), DIZ Emslandlager (Papenburg) en Kulturamt Stadt Oldenburg.

Veel dank zijn we verschuldigd aan de gemeenten Oldambt, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal, Veendam en Groningen; de gemeenten Aurich, Emden, Leer, Bunde, Weener, Rhede en Papenburg; Marketing Groningen, het UMCG, Jumbo Euroborg, de bioscoop MustSee en andere ondernemers rond de Euroborg, de Rabobank Stad en Midden Groningen, RTV Noord, de ondernemers van het Blauwe Lint (Blauwestad), Albert Heijn (Stadskanaal), Centrum Winkeliers (Stadskanaal), Super de Boer (Vlagtwedde), Coop (Sellingen), C1000 (Ter Apel), de Combi-supermarkten (Ostfriesland, Emsland, Aschendorf, Bad Bentheim, Nordhorn, Bunde, Latten, Papenburg, Sögel, Weener, Uelsen), hotel/restaurant Van der Valk (Zuidbroek), restaurant De Poort van Groningen (Nieuweschans), Texaco Grensovergang Nieuweschans en cultuurcentrum vanBeresteyn (Veendam).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl. Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl