Universiteit van Tilburg

Persbericht 17 november 2010

Integrale zorg pyschiatrische patient noodzakelijk ook voor lichamelijk welzijn

Oratie en Symposium 19 november

GGZ-instellingen moeten bij de behandeling van psychiatrische patiënten een integrale aanpak nastreven: er dient meer aandacht te zijn voor de lichamelijke ziekten van de patiënt. De gemiddelde levensverwachting van psychiatrische patiënten is in internationaal onderzoek tien jaar korter dan bij mensen zonder psychische stoornissen omdat hun behandeling zich vooral richt op de geestelijke aspecten van hun ziekte. Dat stelt hoogleraar Sociale Psychiatrie Christina Van der Feltz-Cornelis in haar inaugurele rede op 19 november.

Sociale psychiatrie richt zich op het optimaal toegankelijk maken van de psychiatrie voor de patiënt met een psychische stoornis. Doel is dat de patiënt herstelt en zoveel mogelijk kan blijven deelnemen aan de maatschappelijke rollen en processen waarvan hij deel uitmaakt. Daarbij is van groot belang de verwachtingen en behoeften van patiënten ten aanzien van behandeling te gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelvormen. Sociale psychiatrie heeft zich het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. De GGZ- instellingen moeten zich meer dan ooit richten op integratie met de maatschappij en de algemene geneeskunde. Zij kunnen daarbij behandelmodellen zoals consultatie aan de huisarts, aan de bedrijfsarts en de medisch specialist in het algemeen ziekenhuis hanteren, met een nadruk op patiënt gerichte zorg. Integrale behandeling van de patiënt in de zin van ketenzorg is nodig omdat psychische stoornissen in zeer veel gevallen gepaard gaan met lichamelijke klachten en lichamelijke ziekten. Deze clustering van psychische stoornissen en lichamelijke klachten en ziekten is van negatieve invloed op het beloop van zowel psychische als lichamelijke klachten. Nog steeds is de gemiddelde levensverwachting van de psychiatrische patiënt tien jaar korter, omdat lichamelijke ziekten bij deze patiënten vaak minder goed behandeld worden. Onderzoek naar behandeling van beide is daarom dringend nodig. Van der Feltz-Cornelis breekt daarom een lans voor integrale zorg voor deze patiënten groep en wil zich in de komende jaren richten op het ontwikkelen van ketenzorg op dit gebied in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen.

Symposium
Haar oratie wordt voorafgegaan door het Symposium 'Medically Unexplained Symptoms: integrated mental health care revisited'. Dit wordt georganiseerd vanuit het Topklinisch Centrum in oprichting voor lichamelijk onverklaarde klachten en comorbiditeit, KeK-LOCO.

Prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis (1962, Terneuzen) spreekt haar oratie uit op 19 november in het kader van haar openbare aanvaarding van de leerstoel Sociale Psychiatrie, die zij sinds 1 februari 2010 bekleedt. De leerstoel valt onder het departement van Ontwikkelings-, Klinische en Crossculturele Psychologie. Deze bijzondere leerstoel is mede ingesteld door GGZ Breburg. Feltz-Cornelis is tevens parttime verbonden aan het Trimbos Instituut en leidt als zodanig het Depressie Initiatief.