Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 26/27 Special Werkgeverschap vrijdag 19 november 2010

Personeelsbeleid in krappe tijden

v De begrotingen van dertig gemeenten van uiteenlopende omvang op de ontleedtafel. De drang tot bezuinigen op het personeelsbeleid is nog niet in daden omgezet. v Brandweerlieden investeren in nieuwe carrières in de toekomst met het 2e loopbaantraject. v Langer doorwerken gaat niet vanzelf. Hoe houden we medewerkers in verschillende levensfasen productief? v Barendrecht ontdekt en plukt 'Laaghangend Fruit': ambtenaren die latente talenten van hun privéleven overhevelen naar de gemeente. v Flexplekken en slimme internetsoftware geven medewerkers de kans overal in te kunnen pluggen. Het Nieuwe Werken in woord en beeld. v Columnist Sjef Janssen, Secretaris Interprovinciaal Werkgeversverband, over Het Nieuwe Werken.


* BALV: geen vergezichten meer
Voorlopig geen vergezichten meer van de VNG over de toekomst van het openbaar bestuur. Joeg de organisatie een half jaar geleden nog de leden in de gordijnen met een pleidooi voor het terugbrengen van het aantal gemeenten tot een stuk of dertig 'supergemeenten', nu maakt de VNG pas op de plaats. Een terugblik op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering in de Utrechtse Jaarbeurs.


* Integratie moslimvrouwen begint met taalonderwijs en kinderopvang Gemeenten kunnen veel doen aan de integratie van moslimvrouwen. Dat is de strekking van een resolutie die het Congres van lokale en regionale overheden van de Raad van Europa onlangs aannam. De resolutie werd toegelicht en verdedigd door burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen, lid van de Nederlandse delegatie van het Congres.


* Ondernemers geven weeralarm af
Ondernemers zien de bui al hangen. Zij maken zich zorgen over de ontwikkeling van de lokale lasten. Zowel het midden- en kleinbedrijf als VNO-NCW geeft een weeralarm af.


* Meer samenhang Deltaprogramma
Gemeenten delen het belang van de nieuwe Deltawet en vinden het cruciaal dat de financiering goed is geregeld. Tot nu toe is daarvan nog geen sprake.


* Opstelten: databank voor hooligans
Er moet een landelijke databank komen voor hooligans. Later kunnen daarin ook andere ordeverstoorders worden opgenomen.


* Eindhoven pakt coffeeshops aan
Eindhoven wil de vijftien coffeeshops die de gemeente rijk is, kleinschaliger en transparanter maken. Daartoe komt er onder meer een systeem van toegangspasjes en een verbod op contante betalingen.


* Weekers betreurt fout in Gemeentefonds
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën betreurt het dat de rekenmeesters op zijn ministerie op een 'foutje' zijn gestuit. Daardoor worden gemeenten geconfronteerd met een extra tegenvaller van 400 miljoen euro.


* PvdA: kleine gemeenten kunnen AWBZ niet aan
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil met de overheveling van delen van de AWBZ naar de gemeenten opnieuw de discussie openen over de schaalgrootte van gemeenten.


* Politie krijgt 'blauwe baas' in Den Haag
Minister Ivo Opstelten kan niet genoeg benadrukken: wat er ook met de politie gebeurt, de bestaande gezagsverhoudingen blijven recht overeind. Burgemeesters blijven ten volle verantwoordelijk voor het optreden van de politie, ook in de verantwoording naar hun eigen gemeenteraad.


* VNG Nieuws Leden vragen om bezuinigingen
De Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) heeft het amendement van de gemeente Den Haag aangenomen om de trap-op-trap-af-systematiek met het accres van het Gemeentefonds te volgen en daar jaarlijks een korting van twee procent op toe te passen. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Nieuwe leden bestuur en commissies

* Samen op weg naar bestuursakkoord

* Directieraad bezoekt Waalwijk

* Ledenpeiling

* Uit de provinciale afdelingen

Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Een vast team bloggers doet dagelijks de aftrap voor discussies en reacties.
* Dichter/ex-gemeenteraadslid Manuel Kneepkens stelt de 'bomenridderorde' voor als alternatief voor ridderorden, penningen en lintjes.
* Politicoloog André Krouwel bepleit experiment met benoemde beroepsbestuurders versus lokaal gekozen wethouders.
* De eerste honderd werkdagen van wethouder Theo Segers in Ouderkerk. Dit alles en nog veel meer op www.vngmagazine.nl. Neem ook stelling!

Nummer 28 verschijnt op 3 december 2010.