Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Resultaten controles Offerfeest 2010

Bij het jaarlijkse Islamitische Offerfeest zijn de regels die gelden bij het slachten en vervoeren van dieren over het algemeen goed nageleefd. Dit blijkt uit de bevindingen van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Er zijn dit jaar ongeveer 95.000 schapen en ruim 4.000 runderen onbedwelmd geslacht in slachthuizen.

Overtredingen bij het slachten
In ieder slachthuis zijn tijdens het offerfeest dierenartsen van de nVWA aanwezig om toe te zien op de geldende regels. Zij doen dit in nauwe samenwerking met de aanwezige medewerkers van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) en de slachthuizen. De nVWA heeft een aantal overtredingen geconstateerd waarbij passende maatregelen genomen zijn. Zo zijn er in enkele slachthuizen voorsnijders, de personen die de halssnede maken, weggestuurd en vervangen omdat zij niet vakbekwaam bleken te zijn. Ook was bij een aantal slachthuizen waar runderen werden geslacht het tijdsmechanisme kapot. Dit tijdsmechanisme zorgt ervoor dat de dieren lang genoeg geïmmobiliseerd en gefixeerd liggen zodat het dodingsproces goed afgerond kan worden. In die gevallen is ervoor gekozen om de runderen alsnog te bedwelmen voordat zij geslacht werden. Er zijn ook dieren bij slachthuizen aangeboden die niet conform de geldende regels vervoerd werden. Hiervoor kregen de chauffeurs een boete.

Lokale illegale slacht
Controleurs van de nVWA die de 3 dagen van het Offerfeest op pad zijn geweest om illegaal onbedwelmd slachten tegen te gaan hebben dinsdag 16 november 2 keer een proces-verbaal opgemaakt op een boerderij in Hedel en in een garage te Zundert.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.