Verhagen steunt Akkoord van de Jonge Ondernemer


"Ondernemerschap is de kurk waar de economie op drijft"

DEN HAAG, 20101119 -- Vanmiddag heeft een groep twintigers onder aanvoering van The Young Entrepreneurial Sagamores het `Akkoord van de Jonge Ondernemer' gepresenteerd aan Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De minister gaat zich hard maken om drempels voor jonge ondernemers weg te nemen.

Ondernemen
De jonge ondernemers zijn de gehele week op pad in het kader van de Global Entrepreneurship Week die deze week wereldwijd gevierd wordt. Voorzitter van The Young Entrepreneurial Sagamores en ondernemer Steijn Pelle (21): "We willen als jonge ondernemers aan andere jongeren laten zien dat ondernemen een reëel carrièreperspectief is. Dit doen we door jong talent te vinden, verbinden en inspireren." De ondernemers spreken in het akkoord over terugkeer van de V.O.C. mentaliteit uit de zeventiende eeuw. "Wie de wereldeconomie van vandaag en morgen met succes wil domineren, zal mee moeten kunnen strijden met de briljante en gedreven ondernemers uit opkomende economieën", aldus jonge ondernemer en mede-initiatiefnemer Bernd Damme(20).

Akkoord van de Jonge Ondernemer
Het akkoord is opgesteld door een groep jonge ondernemers die zich heeft verenigd in The Young Entrepreneurial Sagamores. Het moet drempels wegnemen voor jonge mensen om naast hun studie te starten met een onderneming. De ondernemers hebben vandaag aan minister Verhagen gevraagd of hij vanuit de overheid de aanjager wil zijn van een ondernemender Nederland. Het akkoord is een tienpuntenplan met concrete actiepunten. Voorbeelden van actiepunten zijn het versoepelen van de bijverdiengrens voor studenten en het invoeren van een zogenaamde `topsportregeling' voor ondernemende studenten om hen de ruimte te geven naast hun studie ondernemend bezig te zijn.

Minister Verhagen reageerde enthousiast en had een luisterend oor voor de ondernemers die naar Den Haag waren afgereisd om hun akkoord te presenteren. Verhagen: "Wat ondernemerschap betreft zijn we op de goede weg maar tegelijkertijd blijft het nog steeds moeilijk te combineren met studie. Als voorbeeld noem ik een student die een college finance miste omdat hij bij de bank moest zijn voor een financieringsgesprek en hiervoor gesanctioneerd werd."
Eerder deze week sprak de voorzitter van MKB Nederland, Loek Hermans, zijn steun uit voor het Akkoord. Tegen Verhagen zei hij "Maxime, mijn steun hebben ze, die van jou komt. Daar ben ik van overtuigd en reken ik op." Het akkoord wordt enerzijds ondersteund door jonge ondernemers als Bas Welling (Wefilm) en Philip Hess (SENZ Umbrellas) en Jitse Groen (Thuisbezorgd.nl) maar ook prominenten als Annemarie van Gaal, Floris Croon en Michiel Muller staan achter de inhoud.

Op hoofdlijnen pleit het akkoord voor:
I. Richt de bijverdiengrens voor studenten eerlijk en ambitieus in
II. Maak een op de topsport regeling gebaseerde ondernemersregeling voor succesvolle jonge ondernemers in het onderwijs.
III. Schaf het aanvragen van een handlichting bij de kantonrechtbank af voor ondernemers onder de 18.
IV. Geef jonge starters gratis toegang tot universitair onderzoek en wetenschappelijke databases.
V. Geef gecontroleerd patenten vrij, die ondergebracht zijn bij onderwijs instellingen.
VI. Laat start-ups nu echt Pre Seed / Seed Funding Fondsen vinden.
VII. Initieer het startende ondernemers fonds waarbij starters sociale zekerheid kunnen afkopen bij marktpartijen.
VIII. Maak voor student ondernemers - die een voltijd opleiding volgen - een uitzondering bij het urencriterium voor een VAR verklaring.
IX. Organiseer het stimuleren van jong ondernemerschap regionaal. Cluster alle organisaties die bezig zijn met het stimuleren van jong ondernemerschap geografisch.
X. De overheid moet zelf ondernemend zijn door als launching customer op treden voor innovatieve producten.

Reactie
Minister Verhagen was zichtbaar enthousiast en complimenteerde de aanwezige ondernemers: "Jullie zijn een goed voorbeeld dat je als creatief persoon niet alleen aan de bak kunt komen maar ook een mooie toekomst tegemoet kunt zien." De minister gaf aan dat hij en de jonge ondernemers een gezamenlijk doel hebben en zich in ieder geval in te willen zetten voor het toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek, (IV) beter bereikbaar maken van pre-seed en seedfunds (VI) en het invoeren van een topsportregeling voor studentondernemers (II). Een aantal punten gaat hij bespreken met staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra. Verhagen: "Jullie mogen over een half jaar terugkomen om de stand van zaken te vernemen."

Toekomst
De jonge ondernemers zijn blij met de bereidwilligheid van Verhagen en zijn toezeggingen. Bernd Damme: "Wij blijven als jonge ondernemers andere jonge mensen inspireren met ons verhaal. De regering heeft een handreiking gedaan om zaken te faciliteren voor jonge mensen die willen ondernemen. Dat is goed nieuws, want het zou prachtig zijn als we weer iets terug gaan zien van die Nederlandse handelsgeest die zo zichtbaar was in de zeventiende eeuw. Laat dit een begin zijn van een proactieve samenwerking''