Nederlandse Taalunie

Nederlandse Taalunie houdt internationale top in Brugge

Den Haag, 12 februari 2010

De Nederlandse Taalunie houdt op 20 november een topberaad met vertegenwoordigers van alle landen waar het Nederlands belangrijk is. De stad Brugge treedt op als gastheer voor dit beraad, dat als motto heeft: `Nederlands, wereldtaal'. De Taalunie organiseert de top ter gelegenheid van haar dertigjarig bestaan.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie nodigt onder meer bewindslieden uit van Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika om zich te buigen over de positie van het Nederlands in de wereld. De Taalunie hoopt afspraken te maken voor samenwerking om gebruikers en leerders van het Nederlands overal ter wereld te ondersteunen, bijvoorbeeld door de woordenschat van nationale variëteiten te beschrijven, literaire vertalingen te promoten en de studie van het Nederlands te bevorderen.

De stad Brugge treedt op als gastheer. Op vrijdagavond 19 november ontvangt de stad de genodigden op het stadhuis. Brugge is een bakermat van het Nederlands. Hier ligt de oorsprong van het wereldberoemde Gruuthusehandschrift, een buitengewoon waardevolle verzameling van middeleeuwse teksten. Brugge viert het Nederlands momenteel met het festival `Poëzie in dubbeltijd: een kleine ritselende revolutie'.

De top `Nederlands, wereldtaal' vindt plaats in de ochtend van zaterdag 20 november. `s Middags biedt de Taalunie jongeren een taalfeest aan ter gelegenheid van haar dertigjarig bestaan.

Voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie is de Nederlandse minister Ronald Plasterk. De overige leden zijn de Nederlandse staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Pascal Smet. De Surinaamse onderwijsminister Edwin Wolf is permanent waarnemer bij de vergaderingen van het Comité.

De top `Nederlands, wereldtaal' vindt plaats in Brugge op voorspraak van Belgisch CD&V-senator Pol Van Den Driessche, voorzitter van het Brugse 11 Juli-Komitee.

---

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout of Ludo Permentier, info@taalunie.org. Telefoon + 31 70 346 95 48. Meer informatie over het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie vindt u op http://taalunieversum.org/taalunie/wie_zijn_wij/.

Het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie dateert uit 1980. De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.

Het Brugse festival `Poëzie in dubbeltijd: een kleine ritselende revolutie' loopt nog tot 23 mei.