Ingezonden persbericht


Persbericht
datum:
2 november 2010

Wildlife Photographer of the Year in Museon
Expositie met 's werelds beste natuurfoto's

Bence Màté - A marvel of ants (Nikon D700 + 105mm f2.8 lens; 1/200 sec at f10; ISO 640; SB-800 flash)

Vanaf 20 november 2010 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year 2010' te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De foto's zijn tot en met 6 maart 2011 in het Museon te zien.

Net als vorig jaar en het jaar ervoor vielen Nederlandse fotografen in de prijzen. Edwin Giesbers kreeg een eervolle vermelding met zijn foto 'Out of the Blue' van een grootbloemige gentiaan in Liechtenstein.

Floris van Breugel, met twee paspoorten de andere halve winnaar, zorgde voor nog een Nederlands succes met een landschapsfoto gemaakt op de droogste en warmste plek in de VS, Death Valley. Hij verdiende daarmee een eervolle vermelding.

Bence Màté, de Hongaarse hoofdwinnaar, stuurde een portfolio van zes foto's in die als geheel de Eric Hosking Award kreeg. Zijn Marvel of Ants werd daaruit door de jury verkozen tot beste foto van dit jaar. Bence mag zich een jaar lang Wildlife Photographer of the Year noemen. De winnende foto is gemaakt in het regenwoud van Costa Rica. Na eerst langdurig 's nachts de bladsnijdermieren bestudeerd en gevolgd te hebben kwam hij tot het idee voor de foto. Er zijn twee formaten mieren te zien. Juist de kleinere leken de grootste bladstukjes te vervoeren. Bence wil met zijn - zoals hijzelf zegt - eenvoudige foto de complexiteit van het mierengedrag laten zien. Inzendingen
The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 27e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie 31.000 foto's van deelnemers uit 81 landen. Museon Wildlife Photo Community
Natuurfotografie van publiek staat centraal
Op de zondagen 9 januari en 6 maart 2011 worden er in het Museon speciale bijeenkomsten georganiseerd waar het fotowerk van het publiek centraal staat. Natuurfotografen Jan Vermeer en Peter Muller bespreken samen met Museon conservator en Bioloog Arno van Berge Henegouwen, door het publiek ingezonden fotowerk. Kijk op www.museon.nl voor de deelnamevoorwaarden.

AANVANG: 14.00 uur.
TOEGANG: losse kaarten ¤ 13,50,, serie van 2 lezingen ¤ 24,50. In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. RESERVEREN: 070-3381423 of info@museon.nl.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in 'Wildlife Photographer of the Year' benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens om zich in te spannen tot het behoud ervan. Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt ¤ 7,50 Kinderen van 4â--11 jaar betalen ¤ 4,-- en houders van een 65+Pas en CJP ¤ 6,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogeliijk voor groepen boven de 20 personen.