KRO

KRO 85 jaar: Dagboek van een Herdershond populairste KRO programma.

Uitzenddatum: 20/11/2010

De KRO top 10 van populairste KRO programma's wordt uitgezonden tijdens het KRO Jubileumweekend op 20 en 21 november op Nederland 1.

Dagboek van een Herdershond is door kijkers gekozen tot populairste KRO programma aller tijden. De KRO bestaat 85 jaar en daarom heeft KRO via zijn website de kijker de mogelijkheid gegeven om te kiezen uit 85 legendarische KRO programma's. Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 20 en zondag 21 november op Nederland 1. Tijdens dat weekend worden de tien populairste KRO programma's uitgezonden.

De Top 10 van de populairste KRO programma's:

1. Dagboek van een Herdershond

2. Boer zoekt Vrouw

3. Q & Q

4. Inspector Morse

5. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
6. KRO Spoorloos

7. Ook dat nog!

8. 't Schaep met de 5 Pooten

9. Willem Ruis Show

10. Toen was geluk heel gewoon

Anita Witzier, presentator van KRO 85: De Leukste jaren, de feestelijke afsluiting van het jubileumweekend, is blij met de nummer 1: "Dagboek van een Herdershond is echt een KRO topper, Het gaf een kijkje in de keuken van de toenmalige katholieke kerk, waarin de veranderende tijd zich aankondigde. Het sterke was dat het tegelijkertijd intrigerend en amusant was. Ook heb ik zin om weer een aflevering te kijken van Q & Q, de serie waar ik toen ademloos naar zat te kijken. Wat was dat verschrikkelijk spannend, ik vond af en toe het doodeng."

De Top 10 van de KRO wordt op twee momenten uitgezonden. Op zaterdagmiddag 20 november een compilatie van de Top 10 van 13:10 - 16:20 uur op Nederland 1. De complete afleveringen worden uitgezonden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 november van 00:05 - 08:15 uur, beide op Nederland 1. Tot slot wordt de nummer 1: de eerste aflevering van 'Dagboek van een Herdershond' nog een keer uitgezonden op zondagmiddag om 17:25 uur, eveneens op Nederland 1.

Beschrijvingen van de tien gekozen programma's staan onderaan dit persbericht. KRO 85 jaar:

Pioniersgeest door de jaren heen
Vanaf zijn oprichting heeft de KRO zich steeds onderscheiden als pionier. De KRO heeft op verschillende vlakken een voortrekkersrol vervuld, onder andere met Brandpunt, het eerste journalistieke programma op de Nederlandse televisie. Maar ook het eerste kinderprogramma (Dappere Dodo), de eerste grote talentshow (Soundmix Show) en het eerste consumentenprogramma, waarin het publiek aan het woord kwam (Ook dat nog!) waren KRO programma's. Ook nu zijn de meeste programma's van de KRO ontwikkeld vanuit deze pioniersgeest, bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw, Spoorloos, De Wandeling, Puberruil en Uit de Kast. Met altijd bijzondere verhalen van gewone mensen centraal. En dat blijft de KRO doen. Gewone mensen die door welke omstandigheden dan ook iets bijzonders meemaken. De KRO maakt al 85 jaar programma's om zijn missie te verwezenlijken. De KRO wil met 'bijzondere verhalen van gewone mensen' inspireren tot Goed Leven. De KRO staat voor betrokken kwaliteitsjournalistiek, voor programma´s die mensen inspireren en verbinden.

Bijlage: de beschrijvingen van de KRO Top 10.


1. Dagboek van een Herdershond
De serie speelt zich af in 1914 in Geleen, waar de jonge kapelaan Erik Odekerke zijn eerste parochieplaats komt binnenfietsen. En daarbij glorieus onderuit gaat. Kapelaan Odekerke is naïef, onhandig, en sociaal bewogen, en dat botst met zijn omgeving. Niet in de laatste plaats met de conservatieve pastoor, die zichzelf als de herder van de kudde beschouwt. Wat hem betreft is de kapelaan slechts zijn herdershond. Dagboek trok maar liefst 6 miljoen kijkers, en won in 1978 de Gouden Televizierring.


2. Boer zoekt vrouw
Boer zoekt vrouw startte bescheiden om uit te groeien tot het kijkcijferkanon van de KRO, met leading lady Yvon Jaspers. Miljoenen mensen leven mee met de boeren tijdens hun zoektocht naar echte liefde. In de tweede serie uit 2006 heeft boer Martijn het niet gemakkelijk met zijn laatste keuze: de twee vrouwen die nog op de boerderij logeren hebben beiden zijn hart gestolen. Uiteindelijk kiest hij voor Marlies en de keuze was juist, want ze zijn nog steeds samen.


3. Jeugd dramaserie Q & Q
Nummer 3 is Q & Q, de legendarische jeugdserie uit de jaren zeventig. Q & Q werd net als Hamelen en Oebele geschreven door Harrie Geelen, Robert Long zong de overbekende titelsong. De serie trok ruim vier miljoen kijkers die de avonturen volgden van twee vrienden Wilbur Quant en Aristides Quarles. De jongens zien bij het ontwikkelen van hun foto´s een onbekende man liggen in het bos. Op de foto lijkt het alsof hij dood is, maar als ze teruggaan, blijkt het lichaam verdwenen. Niemand neemt hun verhaal serieus, dus gaan de vrienden zelf op onderzoek uit. Uitgezonden wordt de aflevering waarin de jongens de ontdekking doen op de foto.


4. KRO Detectives: Inspector Morse
Inspector Morse is hoofdinspecteur van de Thames Valley police in Oxford, de bakermat van de Engelse beschaving. Hij is een op-en-top Britse gentleman: traditioneel ingesteld, nuchter, charmant tegenover dames, belezen, liefhebber van klassieke muziek en frequent pubbezoeker. Hij mag er graag een glas ale drinken.Morse zal nooit vloeken, geweld gebruiken of trouwen. Hij is een eenzelvig en nors persoon die in een zeldzame wijnrode zescilinder Jaguar Mark 2 uit 1960 rondrijdt. Net als Morse boezemt de auto vertrouwen in door zijn degelijkheid. Assistent van Morse is de frisse volksjongen sergeant Lewis.


5. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Hamelen is het vervolg op het succesvolle Oebele. De meeste Oebele medewerkers van voor en achter de schermen werkten ook mee aan Hamelen in 1972. De liedjes, het sprookjesachtige taalgebruik en de originele namen van de hoofdpersonen maken de serie en hun spelers onvergetelijk: Rob de Nijs als Bertram Bierenbroodspot, Loekie Knol als zijn verloofde Lidwientje Walg en Martin Brozius als poortwachter Aernout Koffij. Helaas zijn niet alle afleveringen bewaard. We zenden daarom een compilatie van de liedjes uit.


6. KRO Spoorloos
Spoorloos is al 20 jaar een begrip op de Nederlandse televisie. De redactie, correspondenten en niet te vergeten verslaggever Derk Bolt hebben al meer dan duizend zoektochten tot een goed einde gebracht. Het programma kent geen centrale presentator meer, in het verleden waren dat Han van der Meer, Debby Petter en Karin de Groot. We herhalen het verhaal van de Zuid-Koreaanse Jung In en zijn tweelingbroer Jung Hoon die worden geadopteerd door een Fries echtpaar. Toen ze als vijfjarigen in Nederland aankwamen, was nog niet duidelijk dat ze ernstig waren mishandeld door hun biologische vader. Jung In heeft zijn herinneringen verdrongen, zijn broer kon niet omgaan met de verschrikkelijke ervaringen en pleegde zelfmoord.


7. Ook Dat nog!
Dit consumentenprogramma was vanaf het begin in 1989 al razend populair. Binnen een jaar won het programma een Gouden Televizierring. Ernstige kwesties en absurde problemen werden op humoristische wijze vertoond. Sylvia Millecam, Hans Böhm, Erik van Muiswinkel, Bavo Galama, Alfred van den Heuvel en Gregor Frenkel Frank speelden onvergetelijke typetjes. Ook dat nog! werd gepresenteerd door Aad van den Heuvel; later door Jeanne Kooijmans en Frits Spits. In het jubileumweekend wordt een beroemde aflevering uit 1994, waarin o.a. apen kunnen kiezen tussen een banaan of een pak bananenvla, uit het archief gehaald.


8. 't Schaep met de 5 Pooten
Alleen de liedjes zijn bewaard gebleven van deze originele serie uit 1969. Geschreven door Eli Asser met onvergetelijke muziek van Harry Bannink zongen Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal klassiekers als `Vissen' en We benne op de wereld om mekaar te helpen nietwaar? Allemaal in de Amsterdamse kroeg 't Schaep met de 5 Pooten, waar de stamgasten de laatste buurtroddels doornamen en commentaar leverden op de snel veranderende tijdgeest.


9. Willem Ruis Show
Master der Showmasters Willem Ruis werkt als redacteur voor diverse KRO programma's als BerendBoudewijn ophoudt met zijn BB-show: dat is zijn kans om een televisieshow te presenteren. De Willem Ruis Show groeit uit tot een wervelende show met veel artiesten en spelletjes met kandidaten uit het publiek. Het wordt een succes voor de 'kissmaster' die zijn kandidaten regelmatig kust. Pierre van Ostade is Ruis´ onzichtbare, maar o zo beroemde sidekick in het progrmma, die de prijzen van de kandidaten aankondigt. In het jubileumweekend een Willem Ruis Show uit 1976.


10. Toen was geluk heel gewoon
De populaire comedy volgt het leven van de narrige, conservatieve buschauffeur Jaap Kooiman, en zijn vrouw Nel, sublieme rollen van Gerard Cox en Joke Bruijs. Sjoerd Pleijzier is huisvriend Siem, rioolwerker en journalist bij De Bruine Rotterdammer. De serie wint in 1999 een Gouden Televizierring Herhaald wordt een aflevering waarin Jaap zogenaamde rugklachten heeft omdat hij niet naar het etentje bij zijn schoonmoeder wil, en uiteindelijk tot groot ongenoegen van Nel, echt rugklachten krijgt.

KRO 85 Jaar: de top 10 van de KRO (compilatie) zaterdagmiddag 20 november 13:10 - 16:20 uur Nederland 1
KRO 85 Jaar: de top 10 van de KRO (gehele afleveringen) zaterdagnacht 20 november 24:05 - 08:15 uur Nederland 1 '

KRO 85 Jaar: De nummer 1 van de KRO! Dagboek van een Herdershond, Zondag 21 november 17:25 - 17:50 uur Nederland 1