KRO

KRO 85 jaar: Jubileumweekend op Nederland 1

Uitzenddatum: 20/11/2010

De KRO bestaat deze maand 85 jaar. Dat wordt onder andere gevierd met een Jubileumweekend op Nederland 1 op zaterdag 20 en zondag 21 november. Het hoogtepunt van het jubileum weekend is een speciale aflevering van De Leukste Jaren. De presentatie van deze muzikale familieshow is in handen van Anita Witzier en wordt uitgezonden op zondagavond 21 november om 20:20 uur op Nederland 1. Tevens zend de KRO een Top 10 uit van de door de kijkers gekozen programma's. Als nummer 1 hebben de kijkers gekozen voor Dagboek van een Herdershond, het populairste KRO programma aller tijden.

De Leukste Jaren
Aan de hand van een groot aantal fragmenten en wetenswaardigheden strijden twee teams van KRO presentatoren tegen elkaar met vragen & spellen over hun kennis van de KRO. Het eerste team bestaat uit Yvon Jaspers, Rob Kamphues en Ajouad El Miloudi. Zij nemen het op tegen Arie Boomsma, Frits Spits en Sofie van der Enk. In dit feestelijke programma komen veel bijzondere KRO programma's voorbij. Programma's van toen, programma's van nu, maar ook programma's die nog moeten worden uitgezonden. Zo zien we beelden van de nieuwe serie van Boer zoekt Vrouw, van het coming-out programma Uit de kast en van de nieuwe muzikale comedy 't Spaanse Schaep. Een groot aantal KRO presentatoren is aanwezig samen met een aantal oude bekenden. Een van de speciale gasten is Hennie Huisman, die in de jaren '80 met de Soundmixshow een miljoen kijkers aan de telefoon kreeg, waardoor het Nederlandse telefoonnetwerk plat lag. Met de Soundmixshow was de KRO een pionier: het was de eerste van de grote talentenshows die momenteel zo populair zijn. Enkele winnaars van deze show komen optreden, onder andere Glenda Peeters. Verdere gasten zijn o.a. Maartje van Weegen en Aad van den Heuvel, die vertelt over 85 jaar KRO journalistiek. En een speciale mystery guest....

De Top 10 van de KRO
De KRO heeft de kijker de mogelijkheid gegeven om via zijn website te kiezen uit 85 legendarische KRO programma's. Daaruit kwam de Top 10 van de populairste KRO programma's:

1. Dagboek van een Herdershond

2. Boer zoekt Vrouw

3. Q & Q

4. Inspector Morse

5. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
6. KRO Spoorloos

7. Ook dat nog!

8. 't Schaep met de 5 Pooten

9. Willem Ruis Show

10. Toen was geluk heel gewoon

De Top 10 van de KRO wordt op twee momenten uitgezonden. Op zaterdagmiddag 20 november een compilatie van de Top 10 van 13:10 - 16:20 uur op Nederland 1. De complete afleveringen worden uitgezonden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 november van 00:05 - 08:15 uur, beide op Nederland 1. Tot slot wordt de nummer 1: de eerste aflevering van 'Dagboek van een Herdershond' nog een keer uitgezonden op zondagmiddag om 17:25 uur, eveneens op Nederland 1.

KRO 85 jaar: Pioniersgeest door de jaren heen
Vanaf zijn oprichting heeft de KRO zich steeds onderscheiden als pionier. De KRO heeft op verschillende vlakken een voortrekkersrol vervuld, onder andere met Brandpunt, het eerste journalistieke programma op de Nederlandse televisie. Maar ook het eerste kinderprogramma (Dappere Dodo), de eerste grote talentshow (Soundmix Show) en het eerste consumentenprogramma, waarin het publiek aan het woord kwam (Ook dat nog!) waren KRO programma's. Ook nu zijn de meeste programma's van de KRO ontwikkeld vanuit deze pioniersgeest, bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw, Spoorloos, De Wandeling, Puberruil en Uit de Kast. Met altijd bijzondere verhalen van gewone mensen centraal. En dat blijft de KRO doen. Gewone mensen die door welke omstandigheden dan ook iets bijzonders meemaken. De KRO maakt al 85 jaar programma's om zijn missie te verwezenlijken. De KRO wil met 'bijzondere verhalen van gewone mensen' inspireren tot Goed Leven. De KRO staat voor betrokken kwaliteitsjournalistiek, voor programma´s die mensen inspireren en verbinden.

KRO Jubileumweekend op Nederland 1

· De top 10 van de KRO (compilatie) zaterdagmiddag 20 november 13:10 - 16:20 uur

· De top 10 van de KRO (gehele afleveringen) zaterdagnacht 20 november 24:05 - 08:15 uur

· De nummer 1 van de KRO! Dagboek van een Herdershond, zondagmiddag 21 november 17:25 uur

· De Leukste Jaren zondag 21 november 20:20 uur