20-21 november 201 0: Kinderrechtenweekend in Museon Den Haag

12/11/2010 14:23

Museon

20-21 november 2010: Kinderrechtenweekend in Museon Den Haag

De internationale kinderrechtenorganisatie Save the Children en het Museon, het museum voor cultuur en wetenschap in Den Haag, organiseren samen het Kinderrechtenweekend. Bijzondere aandacht is er voor onderwijs in conflictgebieden.

Op 20 november wordt de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Om deze reden worden er dit jaar op zaterdag 20 en zondag 21 november in het Museon veel speciale activiteiten georganiseerd. Kinderrechten in het algemeen en onderwijs in conflictgebieden in het bijzonder, worden op een interactieve manier onder de aandacht gebracht. Een greep uit het programma: aan de jongste bezoekers worden verhalen verteld. Oudere kinderen kunnen een kinderrechten speurtocht door het museum ondernemen en aan een quiz deelnemen. Tijdens dit weekend worden tevens filmpjes vertoond, waarin 6 Afghaanse kindambassadeurs vertellen over onderwijs in hun land. Op zondag kunnen jonge en oudere bezoekers een korte theatervoorstelling bezoeken. Zo kunnen ze op een speelse manier meer te weten komen over de leefomstandigheden en scholing van kinderen in door conflict geteisterde gebieden.

Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

Alle kinderrechten zijn terug te vinden in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Daarin staat bijvoorbeeld dat kinderarbeid en kindermishandeling verboden zijn en ieder kind recht heeft op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om op te groeien. Kinderen hebben recht om mee te denken en te beslissen over zaken die belangrijk voor hen zijn, bijvoorbeeld als hun ouders gaan scheiden of als de overheid wetten maakt waar kinderen mee te maken hebben. De Verenigde Naties hebben dit verdrag gemaakt. Bijna alle landen hebben het verdrag ondertekend. Het Comité voor de Rechten van het Kind let erop dat landen dat ook echt doen. In Nederland geldt het Verdrag vanaf 8 maart 1995.

Save the Children

Save the Children staat als onafhankelijke internationale kinderrechtenorganisatie voor het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren in moeilijke omstandigheden, waar ook ter wereld en ongeacht geslacht, ras, nationaliteit, geloof of politieke gezindheid. 'Onafhankelijk' wil zeggen niet verbonden of gelieerd aan overheden of andere instanties. Uitgangspunt is het Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, waarvoor Save the Children zelf de grondslag heeft gelegd. Save the Children legt de focus op 3 basisrechten: Recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming tegen uitbuiting en misbruik.

Museon

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Voor het gehele weekendprogramma zie www.museon.nl





http://www.museon.nl




Museon Den Haag