Gemeente Breda

Proef om files voor Baronesgarage te verminderen

Parkeergarage De Barones wordt bij wijze van proef op de zaterdagen 20 en 27 november gereserveerd voor uitsluitend kortparkeerders. Zo kan de gemeente onderzoeken of dit een positief effect heeft op het fileprobleem. Op zaterdagen, koopavonden en koopzondagen ontstaan namelijk rondom de haven en De Barones vaak lange files.

Alle abonnementhouders zijn met een brief op de hoogte gebracht van de proef en krijgen een alternatief aangeboden in parkeergarage De Prins. Daardoor zijn ongeveer 110 parkeerplaatsen extra beschikbaar.

Bij de herinrichting van de haven is gekozen voor ruimtelijke kwaliteit. Een mooie openbare ruimte waar het prettig en veilig is om te verblijven waren de belangrijkste aandachtspunten. Dit is gelukt maar er is daardoor minder ruimte voor verkeer. Dat leidt regelmatig tot files voor parkeergarage De Barones waardoor de binnenstad op drukke momenten slecht bereikbaar is. Ook het bus- en fietsverkeer hebben hier last van.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: âWe bekijken momenteel welke maatregelen mogelijk zijn om dit probleem op te lossen. Eén van de voorgestelde maatregelen is om garage De Barones alleen te gebruiken voor kortparkeerders. Maar we gaan ook nog andere zaken onderzoeken. Zodra het parkeerverwijssysteem PRIS goed functioneert kan ook dat een bijdrage leveren.â

Met de onderzoeksgegevens bekijkt de gemeente verder wat de meest effectieve maatregelen zijn voor het verminderen van de fileproblemen bij garage De Barones.

Breda, 12 november 2010