Gemeente Ede

vrijdag, 19 november 2010

Kunstwerk Doelenplein onthuld door burgemeester en leerlingen Marnix

info@ede.nl

Vanmiddag hebben burgemeester Cees van der Knaap en leerlingen van het Marnix College een nieuw kunstwerk in het centrum van Ede onthuld. Het kunstwerk bestaat uit twee kinderfiguren en is gemaakt door Gijs Assmann. Het HVA-fonds heeft het werk geschonken aan de gemeente Ede.

Het nieuwe beeld op het Doelenplein

In 2009 besloot het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds de gemeente Ede een reeks kunstwerken te schenken, met als overkoepelend thema `jeugd`. Het tweede beeld in deze reeks is het nieuwe kunstwerk op het Doelenplein. Ieder jaar wordt het kunstwerk op of rond 20 november onthuld, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In 2010 zijn ook Unicef en het Marnix College aangehaakt en is er een gezamenlijk project van gemaakt.

Kunstwerk

Het werk is gemaakt door kunstenaar Gijs Assmann uit Amsterdam. De centrale gedachte in dit werk is het idee dat de wereld van het kind niet alleen bij kinderen zelf hoort. Ook in volwassenen gaat die wereld
- weliswaar somsverhuld - schuil.
Het kunstwerk bestaat uit twee kinderfiguren van gegoten aluminium. Op het ene muurtje staat een meisje dat zich vermomd heeft als volwassene. Zij houdt een masker met snor en een doek omhoog, waaronder zij zelf gedeeltelijk verscholen is. Achter haar op het muurtje ligt een tweede masker. Op het andere muurtje staat een jongen verscholen achter een cirkelvormig vlies, waardoor zijn gezicht zichtbaar is. In zijn rechterhand houdt hij een dames handtas vast. Onder hem op de grond staat een paar damesschoenen. Op het cirkelvormige vlies staat een brandende kaars.
Beide figuren wekken de indruk een fantasievolle kinderverbeelding van een man en een vrouw te zijn. Tegelijkertijd zijn de beelden op te vatten als volwassenen waar het kind in zichtbaar is gebleven.

Project Marnix College `Kinderrechten en Kunst'

De tweede klassen van het Marnix College in Ede zijn aan de slag gegaan met het project `Kinderrechten en Kunst'. De opdracht die de leerlingen meekregen was een eigen kunstwerk te ontwerpen, waarin twee kinderrechten verbeeld zijn. De leerlingen hebben hiervoor informatie van Unicef gekregen. Samen met burgemeester Cees van der Knaap hebben de leerlingen het kunstwerk op het Doelenplein én hun eigen kunstwerken onthuld.
De kunstwerken van de leerlingen zijn tot eind december te bewonderen in Cultura. Foto's en filmpjes van de totstandkoming van de kunstwerken zijn te bekijken op http://kinderrechtenenkunst.blogspot.com.

HVA-fonds

Het Harmsen van der Vliet-Ameshofffonds is gevormd uit de nalatenschap mevrouw Anna Cornelia Albertina Ameshoff uit Ede. In haar testament liet zij de oprichting van de stichting vastleggen, zodat haar vermogen ten goede komt aan alle burgers van het dorp Ede. Het HVA-fonds heeft een vijfjarenplan opgesteld. Het thema `jeugd' is gekozen om kunst en cultuur wat dichter bij jongeren te brengen. Vanaf 2009 benadert het fonds ieder jaar een andere kunstenaar, om een kunstwerk te ontwerpen voor het centrum van Ede. Het eerste werk was Chico y Chica van kunstenaar Ripollés aan het Raadhuisplein. Ieder jaar wordt het kunstwerk op of rond 20 november onthuld, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.