Politie Groningen

Politie houdt fietsendieven aan

Groningen, 20-11-2010 o De politie heeft de afgelopen weken vier verdachten aangehouden voor de diefstal en heling van elf fietsen in Groningen. Een deel van de rijwielen werd gestolen in Hoogkerk. De politie kwam het viertal in de leeftijd van 14 t/m 20 jaar op het spoor na de diefstal van een fiets begin oktober. Van een deel van de gestolen fietsen bleek geen aangifte te zijn gedaan.

Camerabeelden

In de eerste week van oktober werd op het terrein van de Vensterschool in Hoogkerk een fiets weggenomen. Van deze diefstal bleken camerabeelden te zijn gemaakt. Dankzij de kennis van de buurtagent kwam al snel een aantal verdachten in beeld. Uit het onderzoek en verklaringen bleek dat de hoofdverdachte, een 16-jarige jongen uit Groningen, de fietsen had gestolen. In enkele gevallen met een of meer van de andere verdachten. In de meeste gevallen werd gebruik gemaakt van een loper om de fietssloten open te maken.

Aangifte

Dankzij aangiftes is een deel van de fietsen weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Een aantal gedupeerden gaf aan dat ze geen aangifte hadden gedaan, omdat ze dit niet zinvol vonden. Nu de fietsen weer terug waren gevonden, wilden ze alsnog aangifte doen. De politie adviseert altijd aangifte te doen. Dat kan bijvoorbeeld viawww.politie.nl/aangifte.

Loper

De laatste maanden blijkt steeds vaker dat fietssloten met een loper open worden gemaakt. De politie adviseert daarom fietsen altijd met een dubbel slot af te sluiten. Te denken valt aan een extra hangslot dat vastgemaakt wordt aan een fietsenrek. Ook is het verstandig een fiets op een verlichte plek te stallen.

Dossier

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de verdachten. Het dossier wordt naar Justitie gestuurd. Justitie zal bepalen wat het vervolgtraject is.