Ingezonden persbericht


Transgender Gedenkdag in Den Haag:
U wordt verwacht!

Zaterdag is het zover, de zesde editie van Transgender Gedenkdag in Nederland. Naar verwachting enkele honderden transgenders en hun sympathisanten uit binnen- & buitenland zullen stilstaan bij de slachtoffers van geweld tegen transgenders en bij de noodzaak van respect voor diversiteit.

Transgender Gedenkdag wordt elk jaar wereldwijd georganiseerd op of rond 20 november. Op deze dag worden de transgenders herdacht die het afgelopen jaar waar ook ter wereld zijn vermoord. De Nederlandse editie is dit jaar in Den Haag en wordt georganiseerd door TNN, samen met het COC Haaglanden.

Transgender zijn is in veel delen van de wereld een gevaarlijke zaak. Als de wet het niet strafbaar stelt, soms zelfs met de doodstraf, dan is het wel de samenleving die transgenders marginaliseert, criminaliseert en z'n schouders ophaalt als er weer een transgender is vermoord. Ook in het afgelopen jaar is de teller weer ruim boven de 200 slachtoffers uitgekomen. En dat zijn alleen de moorden die worden geregistreerd.

Ook in Nederland lopen transgenders risico's. In 2007 is er nog een transgender vermoord, en met grote regelmaat worden transgenders uitgescholden, lastig gevallen, aangevallen en mishandeld op straat. Simpelweg omdat ze zichzelf zijn. Om daar stil bij te staan is er Transgender Gedenkdag, op zaterdag 20 november, vanaf 13.00 uur in Den Haag.

Programma:

13:00. Interreligieuze viering in de Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag 13:00. Infostand op de hoek Voldersgracht / Grote Marktstraat, Den Haag (t/o de Hema.) 14:30. Middagprogramma in het BastaCafé, Scheveningseveer 7, Den Haag. Interactief programma waarbij transgenderactivisten uit diverse landen via Skype zullen vertellen over hun ervaringen. Daarnaast een gesprek met Bureau Discriminatie Zaken 19:15. Start herdenkingstocht met fakkels vanaf BastaCafé naar het Plein 20:00. Toespraken op het Plein en oplaten van ballonen met daaraan de namen van recente slachtoffers van geweld tegen transgenders. De sprekers vestigen speciale aandacht op transgender jongeren, moslims en slachtoffers van geweld wereldwijd.

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Den Haag en de Remonstranten.
---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht