Principeakkoord cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg

20/11/2010 01:14

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV en de overige vakbonden hebben vrijdagavond 19 november eindelijk een akkoord bereikt voor een nieuwe cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en kraamzorg. Voor de 400.000 werknemers die onder deze cao vallen betekent dit onder andere een loonstijging van 3,1 procent.

De medewerkers krijgen in 2010 een structurele loonsverhoging van 1,1 procent. In 2011 volgt een loonsverhoging van 1,5 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent.

Verder gaat de stagevergoeding voor vmbo-leerlingen omhoog naar 300 euro, stijgt de vergoeding voor wachtdiensten van kraamzorgmedewerkers met 10 procent op 1 januari 2011 en gaan de werkgevers medewerkers met een nulurencontract een volwaardig deeltijdcontract aanbieden. Ook is afgesproken dat elke werkgever verplicht is om tenminste 2 procent van de loonsom aan te wenden voor scholing van werknemers. De werkgever stelt hiervoor samen met de ondernemingsraad een scholingsplan op.

Een groot struikelblok tijdens de onderhandelingen de afgelopen maanden vormden de leeftijdsuren. Vanwege de Wet Gelijke Behandeling zijn ouderenregelingen in cao's onder druk komen te staan. De leden van Abvakabo FNV hebben echter aangegeven dat deze regeling, waarbij oudere werknemers recht hebben op een hoger aantal verlofuren, van groot belang is. Vakbonden en werkgevers hebben nu afgesproken dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor jongere werknemers geldt dat zij gedurende hun loopbaan uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Met het onderhandelingsakkoord komt een einde aan bijna tien maanden onderhandelen tussen vakbonden en brancheorganisaties ActiZ en BTN. Abvakabo FNV-bestuurder Elise Merlijn: "Dit zijn heel moeizame onderhandelingen geweest waarbij we verschillende keren de onderhandelingen hebben moeten onderbreken, omdat we niet tot een akkoord konden komen. Eindelijk is het dan toch gelukt, met volgens mij een goede nieuwe cao die alleen mogelijk is geworden door de inzet van de werknemers tijdens verschillende acties."