Rijksoverheid


Drie keer hogere straf bij geweld tegen medewerkers publieke taak

Nieuwsbericht | 20-11-2010

Minister Opstelten heeft het openbaar ministerie verzocht op korte termijn de te vorderen straf voor gepleegd geweld tegen medewerkers met een publieke taak verder te verhogen.

Momenteel vorderen officieren van justitie al een straf die 150% hoger ligt dan in reguliere geweldszaken; dat gaat omhoog naar 200%. De verdere verhoging betekent dat de Officier van Justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie en/of geweld is gepleegd tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere gezagsdragers.

Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. De verdere verhoging is één van de afspraken uit het regeerakkoord en zou per 1 januari 2011 in moeten gaan.

Geweld tegen medewerkers in het publieke domein is wat de bewindsman betreft onacceptabel. Ongeveer 80% van deze groep medewerkers wordt regelmatig geconfronteerd met geweld, bedreiging of andere vormen van agressie. Al eerder zijn maatregelen genomen om dit geweld terug te dringen. Zo moet er altijd aangifte worden gedaan (eventueel door de werkgever), wordt er hulp geboden bij het verhalen van de schade, worden er camera's ingezet en kunnen er in het openbaar vervoer reisverboden worden opgelegd.

Uit een eveneens vandaag verschenen onderzoek van Intervict van de universiteit Tilburg (in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak) blijkt dat de rechter de huidige strafeis van de officier van justitie meestal volgt. Het vonnis van de rechter is gemiddeld 93% van de eis van de officier van justitie. De rechter volgt niet alleen de hoogte van de eis, maar ook de strafmodaliteit (vrijheidsstraf, taakstraf of geldboete).

De onderzoekers concluderen dat de richtlijn van het openbaar ministerie inmiddels ruim bekend is bij de rechters. Het vonnis van de rechter in zaken met de genoemde categorie beroepsbeoefenaars wijkt niet meer of minder af van de eis van de officier van justitie dan het geval is in zaken zonder beroepsbeoefenaars.

Afzender


* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Zie ook


* Agressie en geweld | Onderwerp | BZK, SZW, Justitie

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051