Gemeente Heeze-Leende


Overlast Reiling aangepakt

Vanaf vrijdag 19 november mag het bedrijf Reiling Sterksel BV geen te composteren materiaal meer aanvoeren. Dit naar aanleiding van veel klachten van omwonenden over geuroverlast. De aanwezige te composteren materialen die de geur mede veroorzaken, zijn per direct afgedekt. De andere geurbron, het in de bassins opgeslagen afvalwater, wordt vanaf zaterdag 20 november gedeeltelijk afgevoerd. Door het afvoeren kan de geuroverlast tijdelijk toenemen.

Uit onderzoek dat door bureau Milieumetingen van de provincie Noord-Brabant is verricht, is gebleken dat door de hevige regenval van het afgelopen weekend het composteerproces ernstig is verstoord. Mede door de weersomstandigheden van afgelopen week, dichte mist, zorgde dit voor ernstige geuroverlast. Ook is geconstateerd dat de hoeveelheid te composteren materiaal dat op het bedrijf aanwezig is, meer is dan de provinciale vergunning toestaat.

Een aantal inwoners van Sterksel heeft gemeld last te hebben van hoofdpijn, luchtwegklachten en/of misselijkheid met braakneigingen. De GGD geeft aan dat dit veroorzaakt is door de geur, maar geeft ook aan dat deze klachten verdwijnen zodra de geuroverlast verdwijnt. Meer informatie hierover vindt u op de website van de GGD Brabant Zuid-Oost: www.ggdbzo.nl.

De provincie heeft, als bevoegd gezag, deze bestuursdwang opgelegd. Het bedrijf heeft echter zelf de maatregelen uitgevoerd. De komende tijd zullen door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bureau Milieumetingen regelmatig metingen worden verricht. Mede op basis van de uitslag van deze metingen wordt het vervolgtraject bepaald.

De gemeente Heeze-Leende betreurt de overlast en hoopt dat de genomen maatregelen zullen bijdragen aan het oplossen van de overlast.