Unicef


20 November: Dag voor de Rechten van het Kind

Vandaag is het 20 november: de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Een belangrijke dag voor UNICEF, omdat onze missie is om uiteindelijk alle kinderen te kunnen geven waar ze recht op hebben.

20 November 2010, Den Haag

De internationale Dag voor de Rechten van het Kind is in het leven geroepen nadat op 20 november 1989 de lidstaten van de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben aangenomen.Een verdrag aannemen is echter wat anders dan de afspraken die erin staan ook echt nakomen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar weer in ieder geval op een dag stil te staan en je af te vragen hoe het met de rechten ervoor staat.

Bewaker kinderrechten

De VN heeft aan UNICEF de opdracht gegeven landen aan te spreken, als ze het met kinderrechten niet zo nauw nemen. UNICEF werkt samen met overheden, lokale en internationale hulporganisaties en maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd verbeteren. We werken daarbij op alle niveaus, van dorpshuizen tot ministeries.

Investeren in de allerarmsten loont

UNICEF Directeur Jan Bouke Wijbrandi heeft ter gelegenheid van deze dag een opiniestuk geschreven met de titel "Investeren in de allerarmsten loont".

Investeren in de allerarmsten loont

In het regeerakkoord wordt een herziening van het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking aangekondigd. Minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen doen er goed aan steun aan de allerarmsten hierbij niet uit het oog te verliezen. Uit onderzoek van UNICEF en anderen blijkt dat investeren in de allerarmsten, voor een groot deel kinderen, nodig is voor een duurzame economische ontwikkeling met respect voor mensen- en kinderrechten.... lees het volledige artikel