Ingezonden persbericht


Persbericht, 19 november 2010

Project 'Sporen van Smaragd' is gestart
Help mee Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag in beeld te brengen

Op 19 november 2010 is het project 'Sporen van Smaragd. Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945' gelanceerd door wethouder Rabin S. Baldewsingh. Het project is een initiatief van de afdeling Monumentenzorg (DSO) van de Gemeente Den Haag in samenwerking met het Haags Historisch Museum. Den Haag heeft al eeuwen een multicultureel karakter. In haar geschiedenis neemt vooral de band met voormalig Nederlands-Indië een voorname plaats in. De culturele en commerciële uitwisseling tussen Nederland en Indië heeft vele zichtbare sporen achtergelaten in de stad. Maar die Indische elementen dreigen langzaam uit het stadsbeeld te verdwijnen. Het is van belang dat kenmerkende voorbeelden van deze bijzondere categorie cultureel erfgoed in Den Haag behouden blijven. Daarom kregen twee Haagse kunsthistorici de opdracht dit erfgoed te inventariseren.

Zoals aangegeven op de website www.sporenvansmaragd.nl bestaat het project uit drie onderling samenhangende onderdelen:


* Een gedegen inventarisatie van Haagse gebouwen die getuigen van de band met Nederlands-Indië. Zowel bedrijfspanden van (voormalige) Indische organisaties, restaurants en toko's, als woonhuizen van oud-Indiëgangers, panden van Indische architecten en gebouwen met Indische stijlelementen komen in aanmerking. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Kroon & Wagtberg Hansen kunsthistorisch projectmanagement te Den Haag. Het beoogde resultaat is een database, waaruit bij het bepalen van toekomstig monumentenbeleid kan worden geput.

II. De beeldbank 'Sporen van Smaragd', www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/, zal Indisch erfgoed in Den Haag documenteren. Gekozen is voor een bekende fotowebsite, zodat iedereen de beeldbank kan raadplegen en hieraan zelf foto's kan toevoegen. Hagenaars en andere geïnteresseerden worden dan ook opgeroepen om (voormalige) Indische gebouwen, interieurs en architectuurdetails in Den Haag te fotograferen en deze foto's te uploaden naar de website. Zo kunnen zij helpen deze bijzondere categorie erfgoed in beeld te brengen.

III. Het online kennisnetwerk, http://sporenvansmaragd.ning.com, wil deskundigen bijeen brengen: medewerkers van erfgoedinstellingen, universiteiten, Indische verenigingen en andere professionals op het gebied van Indisch erfgoed of cultuur. Zij kunnen via het netwerk hun collecties en onderzoek presenteren, kennis en onderzoeksvragen uitwisselen, maar ook evenementen, projecten en publicaties aankondigen. Het netwerk kan uitgroeien tot een herkenbaar 'gezicht' en makkelijk vindbaar aanspreekpunt voor het vakgebied.

De websites zijn vanaf heden online en kunnen daarna steeds verder worden uitgebreid met bijdragen van publiek en professionals. Eind 2011 zullen de resultaten van het project worden geëvalueerd en de presentatie van de resultaten worden voorbereid.

Oproep

Het project 'Sporen van Smaragd' inventariseert Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode 1853-1945. Beschikt u over relevante informatie over (gebouwd) Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode voor 1945? Laat het de onderzoekers weten! Heeft u bijvoorbeeld informatie over bewaard gebleven panden van (voormalige) Nederlands-Indische bedrijven of toko's, of de werkzaamheden van in Indië geboren architecten in Den Haag? Bent u bekend met bewaard gebleven interieurs of meubelensembles die typerend zijn voor het milieu van repatrianten in Den Haag rond 1900, of heeft u nog oude foto's, tekeningen of documenten in uw bezit, die relevant voor het onderzoek kunnen zijn? Neem dan gerust contact op. Alle informatie is welkom en reacties worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Geef uw tips door aan de onderzoekers via: info@sporenvansmaragd.nl.