Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 20 november 2010

TLN: "Bundel krachten voor betere toekomst logistieke sector"

Alexander Sakkers, Algemeen voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), zal vandaag tijdens het Jaarcongres 2010 in Studio 21 te Hilversum pleiten voor een sterkere bundeling van krachten tussen de belangrijkste transport en logistieke organisaties in Nederland en Europa. Doel is om met intensievere samenwerking tussen alle verschillende modaliteiten, de Nederlandse logistiek en transportsector klaar te stomen voor de huidige en toekomstige uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

De transport en logistieke sector speelt een sleutelrol in de Nederlandse en Europese economie. Zonder transport, staat alles stil. Als gevolg van de mondialisering, klimaatverandering en snel veranderende economie, staan we voor grote uitdagingen. Dossiers als duurzaamheid, arbeid en liberalisering van de Europese markt, zijn complexe vraagstukken die hieruit voortkomen. Wil Nederland wereldwijd een toppositie blijven behouden in de transport en logistiek, dan moeten op zowel nationaal als internationaal niveau alle betrokken partijen de krachten bundelen.

Synchromodaliteit
De tijd dat alle vervoersmodaliteiten met elkaar concurreerden is volgens TLN voor een groot gedeelte voorbij. De oplossing voor economisch efficiënt en duurzaam vervoer moet worden gevonden in zogenaamde synchromodaliteit. Weg, spoor, binnenvaart en lucht moeten op de meest optimale manier op elkaar worden afgestemd. Dit vergt slimme logistiek en veel aandacht voor innovatie. Nederland kan hier als ketenregisseur een vooraanstaande rol in opeisen. Sakkers wil daarom samen met andere vervoersorganisaties kijken hoe we de transport en logistieke ondernemers beter met elkaar kunnen laten samenwerken voor een optimaal proces waarin Nederland wereldwijd een vooraanstaande positie vervuld in aansturing van vervoersstromen.

Samenwerking
De samenwerking tussen de verschillende logistieke belangenpartijen is de afgelopen jaren reeds versterkt. Toch wordt er volgens Sakkers te weinig resultaat geboekt en verliest Nederland positie aan het buitenland. Sakkers stelt daarom voor om op zowel nationaal als internationaal niveau een orgaan op te zetten om al deze partijen bij elkaar te brengen, inclusief personenvervoer. Als voorbeeld voor Nederland noemt Sakkers de Commissie Vervoerend Nederland, een uitkomst van de samenvoeging tussen TLN en KNV Goederenvervoer. In Europa denkt Sakkers aan de opzet van een 'House of Transport and Logistics'. Eén orgaan, één gebouw, waar beleid en belangen van organisaties uit verschillende EU-landen op elkaar worden afgestemd.

Note voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Floris Liebrand (TLN), 06 51 80 63 40 Foto's van het congres zijn beschikbaar vanaf maandagochtend 22 november.

De persberichten van TLN staan op www.tln.nl. TLN is dé ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer over de weg en de logistieke dienstverlening