In heel Vlaanderen beschermen 100 activiteiten / 100 soorten

12/11/2010 15:36

Natuurpunt

Mechelen 12 november 2010 - Op 20 en 21 november 2010 staat de Dag van de Natuur weer op de agenda.

Op de Dag van de Natuur nodigt Natuurpunt traditiegetrouw iedereen uit om op een actieve manier deel te nemen aan natuurbeheer in onze natuurgebieden. In de herfst voeren we immers heel wat beheerwerken uit. Er wordt geplant, gemaaid, gegraven, gekapt, geknot dat het een lieve lust is. Hierbij komt een beetje hulp goed van pas.

2010 is het Jaar van de Biodiversiteit. Daarom organiseert Natuurpunt de Dag van de Natuur dit jaar onder de slogan 'werk mee aan biodiversiteit in je buurt!' De bedoeling is het begrip biodiversiteit lokaal kenbaar te maken en duidelijk te maken hoe ons natuurbeheer de biodiversiteit in de buurt verbetert. Door aan elke Dag van de Natuur-activiteit een specifieke symboolsoort te koppelen richt het beheer zich op het ondersteunen van die symboolsoort in het natuurgebied. Zo komt Natuurpunt tot 100 activiteiten die 100 verschillende soorten beschermen in heel Vlaanderen!

Iedereen doet mee

Natuurpunt wil iedereen betrekken bij het beheer van onze natuurgebieden. Onze vrijwilligers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarna mag je zelf aan de slag en daarvoor hoef je absoluut geen ervaren groenarbeider te zijn. Je ontdekt onze natuurgebieden op een heel andere manier. De frisse herfstlucht krijg je er gratis bij. En het is niet enkel werken geblazen; geniet tijdens de Dag van de Natuur van een hapje en een drankje, verken onze natuurgebieden tijdens een herfstwandeling of luister naar een streepje muziek.

Op veel plaatsen is de Dag van de Natuur een samenwerking met de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en andere jeugdverenigingen. In de provincie West-Vlaanderen zijn de Gezinsbond, de Provincie en Regionale Landschappen onze partners.

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Natuurpunt beheert een 500-tal natuurgebieden met een oppervlakte van 17.631 ha (situatie op 31.12.2009). Op 31 december 2009 telt het ledenbestand van Natuurpunt 87.000 families.

Enkele suggesties voor de pers:

Provincie Limburg

- In natuurgebied Maaswinkel kiest Natuurpunt Diepenbeek de boomkikker als symboolsoort. Rond de poelen verwijderen ze de opslag van wilgen. Op die manier komt er meer licht aan de oevers en ontwikkelen zich bramenvegetaties die een ideaal habitat vormen voor kikkers, padden en salamanders. Bramen bieden bescherming maar ook veel voedsel omdat er insecten op leven.

Natuurgebied Maaswinkel - Natuurpunt Maasmechelen- zaterdag 20 november 2010 - (09-12u) Bertie Vanderlee - 0486-88 95 83- parking Maaswinkel langs Zuid-Willemsvaart Maasmechelen.

Provincie Vlaams Brabant

- De jeugdbeweging komt een handje toesteken in de Snoekengracht. Herstel van hooilanden staat op het programma, ten voordele van de brede orchis. Sinds 1976 wordt er in dit natuurgebied elk jaar gemaaid door een team van vrijwilligers. Jaarlijks komen een viertal scholen een dagje werken en dit al gedurende een hele generatie. De Snoekengracht is een naam als een klok in de geschiedenis van het natuurbeheer is Oost-Brabant.

Natuurgebied Snoekengracht - Natuurpunt Afdeling Velpe-Mene - Georges Buelens - 0471-20 50 14 - ingang Station Vertrijk - Zaterdagnamiddag 20 november - vanaf 13u30

- In Merchtem gebeurt een aanplant van een houtkant van één kilometer lang, in samenwerking met het Regionaal Landschap Groene Corridor en de gemeente. Dankzij die aanplant kan Natuurpunt Merchtem vijf natuurgebieden met elkaar verbinden. De veldleeuwerik staat symbool voor de versterking van de biodiversiteit in de gemeente. Maar ook andere dieren, vogels of insecten zullen zich gemakkelijker van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen.

Natuurpunt Merchtem - zaterdag 20 november 2010, 8u30 aan de Kerk in Brussegem - Alain De Cre - 0474-55 51 18

Provincie Oost-Vlaanderen

- In Herzele houden ze een 'volkse plantdag' i.s.m. de Minaraad Herzele. Een terrein dicht bij een Rust- en Verzorgingstehuis wordt ingericht met houtkanten, hakhoutbos en een bloemrijk grasland. Ook wordt er een breed gemaaid graspad voorzien zodat het gebied toegankelijk wordt voor bezoekers en bewoners van het rusthuis. De meerwaarde van de inrichting zal vooral bestaan uit het zorgen voor meer toegankelijke natuur en een grotere biodiversiteit aan de rand van het dorpscentrum. De spotvogel is het symbool van deze plantactie op de Dag van de Natuur.

Natuurpunt Herzele - Dirk Buysse - 053- 70 78 57- zaterdag 20 november 2010 - (09-16u) - parking RVT Ter Leen - Kloosterstraat 42-

9550 Herzele (te bereiken via Lindestraat, straat tegenover de kerk van Herzele.)

Provincie Antwerpen

- De groene kikker steelt de show in natuurgebied Hobokense Polder. Daar kan je komen helpen maaien en kappen om een bestaande gracht terug vrij te maken. Zo kan er meer licht op de oppervlakte schijnen en creëren we meer kansen voor de amfibieën zoals de groene kikker in het natuurgebied.

Hobokense polder - Natuurpunt Hoboken - Schroeilaan - 053 70 78 57- zondag 21 november 2010 - (09-15u)

Provincie West Vlaanderen

- In Koksijde gaat men maaien en het maaisel wegnemen uit het natuurgebied Oostvoorduinen. In samenwerking met het ANB, de gemeente en de provincie West-Vlaanderen geven ze hier ook de aftrap voor de provinciale Dag van de Natuur-campagne. Bij die activiteit zetten ze ook één of meerdere soorten in de kijker. Natuurpunt Westkust en de gemeente Koksijde zullen de biodiversiteit nog een extra handje helpen door het charter voor de biodiversiteit te ondertekenen.

Nabij ingang kerkhof Oostduinkerke (A. Geryllaan)- Zaterdag 20 november (9u- 16u) - Walter Wackenier - 0476 - 87 70 93.

- De Gulke Putten in Wingene is het decor van beheerwerken ter bescherming van de boompieper. De Gezinsbond en JNM steken samen de handen uit de mouwen in het plaggen, maaien en hakhoutbeheer.

Natuurpunt Gulke Putten en Brugs Ommeland - Predikherenstraat 35a - Wim Vandewiele - 0474 64 79 54 - zaterdag 20 november hele dag en zondag 21 november namiddag.