Rozemarijn Koopmans wint Studentenprijs 20/11/2010 17:00

Grafische Cultuurstichting Rozemarijn Koopmans, oud-student aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, heeft met haar eindexamenwerk de Studentenprijs Grafisch Ontwerpen 2010 gewonnen. Ze ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Tirso Francés tijdens GrafischPapierHier op 20 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De inzending van Rozemarijn Koopmans bestond uit drie onderdelen: haar scriptie 'The Design Biënnale', een brochure met de resultaten van haar onderzoeksproject 'Paris est Montreuil' en het resultaat van haar praktijkopdracht, het boek 'Zwarte huid, Oranje hart - Afrikaanse KNIL-nazaten in de diaspora.

'Paris est Montreuil' was voor de jury het meest intrigerende onderdeel van de inzending, zowel door de inhoud als door de vormgeving, die de beschreven contrasten op geraffineerde wijze onderstreept. Zo wijzen twee tegengesteld aangebrachte nietjes de lezer op de mogelijkheid te kiezen tussen een zwart-wit Montreuil-omslag en een kleurig Paris-omslag. 'The Design Biënnale' getuigt volgens de jury vooral van ijver en vlijt en een serieuze belangstelling voor het vak. 'Zwarte huid, Oranje hart' laat zien waar dat in de praktijk toe leidt. Het is, afgezien van enkele schoonheidsfoutjes, die de drukker/binder kunnen worden verweten, een prachtig boek met een plezierig ritme van tekst en beeld en uitstekend getypografeerd, aldus het juryrapport.

De tweede prijs werd toegekend aan Jasper van de Kerke (Gerrit Rietveld Academie) en de derde aan Cathelijn Kruunenberg (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Ester Bartels en Tessa Kwee (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Camila Bustamante (Gerrit Rietveld Academie - Sandberg Instituut), Ruben Doornweerd en Hilmer Thijs (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem), Annelou van Griensven (Gerrit Rietveld Academie - Sandberg Instituut), Loes Hilhorst (Willem de Kooning Academie), Johann Kauth en Jonas Wandeler (Gerrit Rietveld Academie) en Nick Topp (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem) moesten allen genoegen nemen met de nominatie van hun inzending.

De Studentenprijs wordt georganiseerd door de Grafische Cultuurstichting en mede mogelijk gemaakt door onder andere Antalis en BNO/Pictoright. Het juryrapport van de Studentenprijs 2010 werd ontworpen door stagiaires van Dietwee en wordt onder andere bijgesloten bij Items. Het werd door Ando gedrukt op Pioneer Offset.


Noot voor redacties
NADERE INLICHTINGEN
Alwin van Steijn - Grafische Cultuurstichting, 06-53663800
Tirso Francés - juryvoorzitter, 030-2343555

BEELDMATERIAAL
(Digitale) foto's van de bekroonde inzendingen worden op verzoek toegezonden (Dietwee, 030-2343555).

JURYRAPPORT
Het juryrapport wordt op verzoek toegezonden.