Ministerie van Defensie

Commissaris van de Koningin doopt patrouilleschip Zeeland

20 november 2010, 20.11 uur

De Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, heeft vandaag in Vlissingen het nieuwe patrouilleschip van de Koninklijke Marine, de Zeeland, gedoopt. Op de scheepswerf van Damen Schelde Naval Shipbuilding werden, in het bijzijn van gasten uit binnen- en buitenland, de trossen los gekapt.

Eerder dit jaar ondergingen 2 andere schepen in de Holland-klasse, de Holland en de Friesland dezelfde ceremonie. Het vierde schip, de Groningen, wordt volgend jaar gedoopt en wordt net als de Friesland in Roemenië gebouwd.

Efficiëntere schepen

De 4 patrouilleschepen vervangen de minder efficiënte M-fregatten waarmee de marine nu vaart. De nieuwe vaartuigen beschikken over meer en betere sensoren waarmee ze bijvoorbeeld kleine piraten- en drugsboten makkelijker kunnen identificeren. Tevens is het schip gebouwd voor een bedrijfsvoering met 50 in plaats van 150 man. De kleinere bemanning is mogelijk omdat veel systemen aan boord op afstand te bedienen zijn.

Belangrijke bijdrage

De Zeeland in een van de dokken van de scheepswerf. Foto: ministerie van Defensie

De nieuwe vaartuigen gaan een bijdrage leveren aan antipiraterij-missies en counterdrugs-operaties. Daarnaast voeren ze straks kustwachttaken uit in Nederland en het Caraïbisch Gebied.

Het komende half jaar wordt de Zeeland gereedgemaakt voor de eerste proeftocht die naar verwachting in 2011 plaatsvindt.

Achtergrondinformatie

* Koningin doopt eerste patrouilleschip (video)