KNHS

Limburg eerste provincie met integrale visie op paardensector 20 november 2010
Limburg Paardenland

MAASTRICHT (KNHS) - Tijdens JIM (Jumping Indoor Maastricht) werd in het Maastrichtse MECC de eerste provinciale integrale visie op de paardensector gepresenteerd. Deze visie, die onder de naam "Met sprongen vooruit" werd gelanceerd door gedeputeerde Odile Wolfs, is het resultaat van een twee jaren durend onderzoek en gedurende deze periode werden diverse expertmeetings gehouden.

Gedupteerde Wolfs: "De provincie Limburg, de LLTB, de vakgroep paardenhouderij en de KNHS regio Limburg hebben het initiatief genomen voor het opstellen van een toekomstvisie voor de Limburgse paardensport. In de afgelopen maanden is gesproken met vele Limburgse en landelijke "koplopers" uit de hippische wereld en door middel van regiobijeenkomsten in geheel Limburg is de Limburgse paardensector integraal bij de planvorming betrokken. Wij koppelen in deze visie nadrukkelijk nieuwe initiatieven aan economie, ruimte en sport. Daarmee staat het versterken van de paardensportsector niet op zichzelf, maar wordt er een wezenlijke bijdrage geleverd aan aan het creëren van een optimaal Limburgs leefklimaat", aldus Wolfs.

In een heldere sterkte/zwakte-analyse is de huidige situatie in beeld gebracht. Zo wordt vastgesteld dat in Limburg veel hippische kennis aanwezig is, maar ook dat het hippische sportaanbod niet alleen versnipperd maar ook van onvoldoende kwaliteit is, waardoor kansen om sportstimulering te bevorderen onbenut blijven. Daarnaast is er in de hippische wereld te weinig samenwerking. In de toekomst gaat de Limburgse visie er vanuit dat de commerciële aanbieders van sportaccommodaties nauwer gaan samenwerken met de vereniging en dat die accommodatie de spil gaat vormen van die samenwerking.

Natuurlijk ontbreekt de Olympische ambitie van de provincie Limburg niet in deze visie. "Wanneer de Olympische Spelen in 2028 daadwerkelijk in Nederland georganiseerd worden dan moet de keuze om de discipline paardensport aan Limburg toe te wijzen een vanzelfsprekende zijn", zegt Wolfs. De visie van Limburg laat zich sport gerelateerd samenvatten in vijf punten. Versterking van het portaanbod door nieuwe activiteiten, versterking van de sportinfrastructuur door gericht accommodatiebeleid, versterking van de kracht van de verenigingen, versterking van talentscouting en talentontwikkeling en versterking van topsport en topevenementen.

Vanuit economisch perspectief ziet de Limburgse visie vier kernpunten. Limburg positioneren als paardrij-paradijs, de Euregio als centrum van de internationale paardensport; het hippisch ondernemerschap dient versterkt te worden, alsmede de versterking van de Limburgse fokkerij.

Vanuit ruimtelijk perspectief ziet deze visie één aandachtspunt en wel een duidelijke afstemming van ruimtelijk beleid en vergunningsverlening. "Om dit te realiseren is het noodzakelijk te komen tot een uitvoeringsorganisatie die als primaire taak heeft het voorgestelde uitvoeringsprogramma op gang te brengen en te coördineren. Daarom is het van belang dat deze uitvoeringsorganisatie op korte termijn wordt ingericht en daarna zullen de uitvoeringsprogramma's vertaald dienen te worden naar concrete projecten. Daarin wil en zal de provincie Limburg een coördinerende rol moeten vervullen en in de tijd gezien is de doelstelling om in het eerste kwartaal van 2011 te starten met de daadwerkelijke uitvoering van het Limburgse paardensportplan", aldus Wolfs.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto presentatie Limburgse toekomstvisie paardensport door: www.melissen.net