Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rosenthal:"Resultaten NAVO-top zijn een mijlpaal"

Minister Rosenthal:"Resultaten NAVO-top zijn een mijlpaal"

Nieuwsbericht | 20 november 2010

De Navo-top in Lissabon heeft belangrijke resultaten opgeleverd. Minister Rosenthal beoordeelt de nieuwe Navo-strategie´van levensbelang voor de Westerse wereld en een nieuw kompas voor het bondgenootschap'.

Er komt een gezamenlijk raketschild tegen vijandelijke dreiging uit bijvoorbeeld Iran. De NAVO wil graag dat Rusland daar ook aan meedoet.

De NAVO landen spraken verder af hun krachten te bundelen in de strijd tegen terrorisme, piraterij en cyberaanvallen (het ontregelen van samenlevingen door virusaanvallen via het internet).

Afghanistan ook een hoofdrolspeler op de top
Minister Rosenthal sprak samen met premier Rutte en minister van Defensie Hillen met de Afghaanse president Karzai. Rosenthal: "President Karzai heeft ons gevraagd de dankbaarheid van het Afghaanse volk voor wat de Nederlanders gedaan hebben in hun land, over te brengen aan de Nederlanders."

Karzai hoopt dat Nederland actief blijft in Afghanistan. De minister heeft Karzai uitgelegd dat Nederland op dit moment met een verkenningsmissie uitzoekt of we kunnen bijdragen aan de training van politiemensen. Minister Rosenthal wil dat de eerdere Nederlandse inspanningen in Afghanistan niet verloren gaan.