KNHS

Redondo is geen nieuw koekje, maar een dressuurpiste 20 november 2010
Redondo dressuurpiste

MAASTRICHT (KNHS) - Tijdens Jumping Indoor Maastricht in het MECC werd zaterdagmiddag een interessante dressuurdemonstratie gegeven in een cirkelvormige dressuurpiste. Het blijft dressuur, maar de ronde piste met nu een doorsnede van 45 meter lijkt vooral voor jonge paarden zeer geschikt. De baan heeft geen hoeken meer die de huidige dressuurringen kenmerken, waardoor in de ronde dressuurbaan de balans, de takt en de regelmaat beter bewaard lijkt te blijven.

Jan Peeters en Wim Ernes, die nauw betrokken waren in de aanloopfase bij deze test, zijn enthousiast. "Ik denk dat dit een super oplossing is voor jonge paarden in bijvoorbeeld de PAVO Cup-wedstrijden en in wedstrijden voor de klassen B, L en M. Het 'brave' rijden zal lager worden gewaardeerd en de ruiters zullen dus actiever en positiever dienen te rijden", zegt Jan Peeters. Wim Ernes valt hem bij: "In de klassen B, Len M zouden heel goed drie combinaties tegelijkertijd beoordeeld kunnen worden en in de PAVO Cup zou je heel goed vijf paarden in één piste met een doorsnede van 45 meter kunnen beoordelen. De ervaring heeft ons al geleerd dat een ring met een doorsnede van 30 meter als te klein wordt ervaren, terwijl een ring met een doorsnede van 50 meter net te groot is", aldus Ernes.

Beiden zijn van mening dat van de ruiter in de cirkelvormige ring een veel actievere houding wordt geëist en beiden denken dat van deze ring een positieve uitwerking mogelijk is richting het clubgebeuren in verenigingen. De beide internationale dressuurjuryleden denken dan met name aan impulsen richting het carrousselrijden en het met een zes- of achttal deelnemen aan wedstrijden, waarbij de ronde dressuurbaan het ruitergevoel sterk zou bevorderen. Jan Peeters: "Ik denk niet dat een paard als Moorlands Totilas in een ronde ring vijf procent hoger gaat scoren, maar ook niet vijf procent lager. Toch denk ik niet dat we in eerste instantie moeten denken aan de klassen vanaf M, maar juist tot dat niveau", aldus Peeters.

Wim Ernes is dat met hem eens, alleen ziet hij duidelijke logistieke problemen. "Op dit moment zou je wedstrijden in een ronde ring alleen maar buiten kunnen verrijden, omdat er bijna gaan maneges in Nederland zijn waar je een ronde dressuurpiste kunt uitzetten met een middellijn van 45 meter".

De demonstratie in Maastricht werd verzorgd door Jeannette Haazen en Claartje van Andel. Voor men het idee van een ronde dressuurpiste direct verwerpt zou men zich de vraag kunnen stellen waarom men het bijna altijd over een dressuurring heeft en zelden of nooit over een dressuurpiste. Zou dat kunnen voortkomen uit het feit dat heel lang geleden, en mogelijk aan het collectieve geheugen ontglipt, de dressuurpistes rond waren?

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto van Redondo dressuurpiste door: www.melissen.net