Ingezonden persbericht



ROTTERDAM SCHREEUWDE MASSAAL OM CULTUUR

Zaterdag 20 november vanaf 15.00 uur verzamelden meer dan 4000 mensen zich op het Rotterdamse Schouwburgplein om samen te schreeuwen om cultuur.

Na een warming up door sambaband Buyakano en een swingende Sabrina Starke was het de beurt aan de gelegenheids- 'All star' band o.l.v. Keimpe de Jong. De parodienummers zoals 'Verdorie' en 'Scheld, Schamper en Schreeuw' werden enthousiast door het publiek, dat met borden, verkleed en met uiteenlopende muziekinstrumenten naar het Schouwburgplein was getogen, luidkeels meegezongen.

De indrukwekkende en hartstochtelijke betogen van o.a. John Buijsman, Romana Vrede, Mylène d'Anjou en Jack Wouterse, steeds geïntroduceerd door de bevlogen presentator Jan Kooijman, werden enthousiast ontvangen door het betrokken publiek.

Oud-burgemeester en minister Bram Peper benadrukte dat de aangekondigde bezuinigen vooral voortkomen uit een afkeer tegen kunst als 'linkse hobby'. 'Niets is minder waar' bedrukte hij, ' kunst is van en voor iedereen en de motor van onze beschaving'.

Om vier uur precies luisterde het muisstille publiek naar het indrukwekkende aanzwellende geluid van de Rotterdamse scheepstoeters in de Rotterdamse haven. Het publiek deed tijdens deze 'Havensymfonie' samen met de Rotterdamse Dansgezelschappen o.l.v. Andre Gingras en Conny Janssen een collectieve 'Stille Schreeuw'. Hierna werd samen met presentator Jan Kooijman gezamenlijk afgeteld tot DE SCHREEUW op het plein. Een schreeuw die minutenlang aan werd gehouden door het publiek en alle aanwezige sprekers en muzikanten.

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! is een initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Kunsten '92, de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en FNV KIEM.