Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 21 oktober 2010

Couperus op de planken
Tentoonstelling Couperus Museum

Op zaterdag 20 november om 17.00 uur opent Gerard Soeteman, scenarioschrijver van de toekomstige film De stille kracht (door Paul Verhoeven) de nieuwe tentoonstelling in het Louis Couperus Museum 'Directeur en regisseur: Signor Luigi. Couperus op de planken'. De expositie is te zien van 18 november 2010 tot en met 15 mei 2011. Aanleiding voor de tentoonstelling is een recente schenking van drie programma's voor amateur toneelvoorstellingen en tableaux vivants. Couperus en zijn nichtjes Elisabeth en Minta Baud zijn acteurs in deze in familiekring opgevoerde voorstellingen. In de serre van het museum is een reconstructie van één van de tableaux vivants te zien.

Uniek
De programma's van deze voorstellingen - opgevoerd in de jaren 1880 - zijn aan het Louis Couperus Museum door de familie Baud. Couperus was zeker in één geval 'directeur' en 'regisseur'. Unieke documenten die nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. In de woorden van biograaf Frédéric Bastet, was Couperus 'een theaterdier'. Hij had graag operazanger willen worden, en van jongs af aan deed hij met liefde mee aan in gezin en vriendenkring georganiseerde familieconcerten. Later ging hij daadwerkelijk het toneel op met de vele voordrachten die hij hield uit eigen werk.

Bewerkt
Couperus heeft zelf weinig voor toneel geschreven. Des te meer is zijn werk in de loop der jaren bewerkt voor toneel, film en zelfs opera. De expositie besteedt aandacht aan beide aspecten: Couperus' eigen verrichtingen op de planken en de vele interpretaties van zijn boeken op toneel en witte doek. In de tuinkamer van het museum wordt een van de tableaux vivants gereconstrueerd. Een kleurige, theatrale tentoonstelling, met affiches, kostuums, decors en zetstukken.